If you worked in any of these countries, you could be due a Tax Refund

Възстановяване на данъците от САЩ по програмата J1 Work and Travel

#TaxTipsUSA #наБългарски

Всяко лято около 10 000 български студенти посещават САЩ по програмата J1 Work and Travel.

Това е идеален шанс за тях да спечелят допълнителен доход, да изследват една нова страна и в същото време да се забавляват с други студенти от цял свят.

Когато програмата завърши и се завърнат в България, студентите са длъжни да подадат данъчната си декларация. Студентите трябва да са изключително внимателни, за да изберат правилен и законен начин да се справят с това предизвикателство.

Първата мисъл, естествено е „Ще се справя сам!“ и в това няма нищо лошо. За да разберете напълно задълженията си като данъкоплатец, е необходимо да се запознаете с Публикация 519 (наръчник за данъци за чужденци) и с Публикация 901 (Данъчни спогодби на САЩ с други държави). Така ще сте наясно коя данъчна спогодба важи за Вашия случай, за да попълните форма 1040NR и да я изпратите до данъчните власти (IRS).

Звучи Ви объркващо? Така е!

Възстановяване на данъците от САЩ

Ако сте работили и в някой от щатите, които удържат щатски данък, трябва да се запознаете също и с регулациите на съответния щат и да подадете не само федерална, но и щатска данъчна декларация. Рискът тук е, че големият обем информацията може да доведе до объркване и най – малката грешка може да е причина данъчната Ви декларация дори да не бъде обработена.

В същото време трябва да се вземат предвид и услугите на „Български пощи“. Дори данъчната Ви декларация да бъде обработена в срок, има голяма вероятност да не получите обратно кореспонденцията от данъчните власти и така и да не успеете да отговорите навреме!

Кликнете тук за повече информация или за да получите безплатна калкулация.

Натисни тук

Получаване на чек

Ако успешно преминете през процеса с данъчните власти и получите чека с надплатените си данъци,(ако имате и щатски данъци, ще получите отделен чек за тях, тоест – два чека) ще се сблъскате със следния проблем – какво да правя с чековете?

В момента има само една българска банка, която все още работи с американски чековe. Ще трябва да посетите нейн клон, да си откриете сметка в американски долари, да депозирате чековете за скромната такса от $40 на чек и търпеливо да изчакате поне 4 седмици ( ако имате късмет).

В началото на 2017 американските данъчни власти съобщиха, че подаващите декларации като чуждестранни граждани (non – resident aliens) могат да подадат форма 1040 NR по електронен път, като американските граждани. Това обаче е малко сложно в момента. Ако опитате да го направите през интернет страницата на американските данъчни власти, най – вероятно ще бъдете пренасочени към други инстанции, които ще Ви уведомят, че форма 1040NR все още не може да бъде подавана по електронен път. Съжаляваме, може да опитате следващата година.

Все още не разбирате? Ако объркате нещо, може и да си изпатите!

Какво може да се случи, ако подадете фалшива данъчна декларация? Също като при останалите престъпления, последствията може да варират от това да не Ви хванат до това да плащате глоби и лихви.

Да споменем само някои:

Може да не получите виза за САЩ. Представете си, че започнете работа в голяма компания и сте доста успешен и ръководството реши да Ви изпрати в САЩ на конференция. Как ще се почувствате, ако Ви откажат виза?

Може да имате някаква обещаваща бизнес идея, която да развиете в САЩ (Страната на неограничените възможности), но когато данъчните власти запорират сметките Ви заради онези $500, които сте взели неправомерно преди 5 години, това ще бъде петно в данъчното Ви досие и ще Ви следят доста изкъсо.

Дори и да решите да продавате приложения, стоки или авторски права на американския пазар, може да сте доста изненадани, когато плащанията бъдат запорирани от федералните данъчни власти.

Може да си имате неприятности и с Българските данъчни власти (НАП). Американските федерални данъчни власти увеличават световното си влияние над чуждите юрисдикции и едно доказателство за това е FATCA споразумението (Foreign Account Tax Compliance Act, Aкт за спазване на данъчното законодателство), което е подписано и от България. Според това споразумение, всички финансови институции, управлявани от българското законодателство, са длъжни да дадат информация на Американската Хазна за сметките на всеки данъкоплатец в България(всеки, който има издаден номер на социална осигуровка – Social Security Number (SSN) ), за да проверят IRS за укрити доходи, за които няма насрещно платени данъци.

Ето защо трябва да сте много внимателни с данъчните власти в САЩ, независимо дали имате намерение да се преместите да живеете там или не.

Как да намерим фирма, която да подготви американската ни данъчна декларация?

Използването на услугите на фирми, които подготвят данъчни декларации е най – лесната опция. Те ще подготвят и изпратят на съответните служби данъчната Ви декларация, ще се погрижат всички процедури да са спазени и гарантират, че възстановената сума, която Ви се полага, е депозирана по банковата Ви сметка.

Кликнете тук за повече информация или за да получите безплатна калкулация.

Натисни тук

Избиране на фирма за подготвяне на данъчна декларация 

Избиране на фирма за подготвяне на данъчна декларация

Първата Ви стъпка е да сте сигурни, че компанията е стабилна и надеждна и е на пазара от поне няколко години.

Попитайте фирмата дали имат „вътрешни“ данъчни специалисти. Американските данъци са доста сложна материя, за това ако трябва да плащате на някого, то поне бъдете сигурни, че данъчната Ви декларация е попълнена изрядно. За това е нужен професионалист със съответните квалификации.

Уверете се, че фирмата или човекът, които попълват данъчната Ви декларация, имат PTIN (Paid Tax Preparer Identification Number). Този номер се издава на специалисти, които подготвят данъчни декларации за трети лица срещу заплащане. PTIN се издава от американските федерални данъчни служби и трябва да се вписва на всяка декларация, подготвена от съответното лице.

Притежаването на PTIN номер означава, че съответният специалист носи отговорност за изготвянето на данъчната декларация, попълнена според предоставената от данъкоплатеца информация.

Някои фирми просто ще Ви накарат да подпишете празна форма 1040 NR. Toва е много погрешно. Ще попитате защо? Защото в последствие фирмата може да попълни каквото иска на предварително подписаната форма, а след това Вие ще носите отговорност за информацията, попълнена в данъчната Ви декларация.

Няколко данъкоплатци пострадаха наскоро от фирми, които са използвали разходи за намаляване на данъчната основа без нужните доказателства. В резултат на това данъкоплатците не само  получават по – ниска сума възстановени данъци, но са и глобени за подаването на фалшиви данъчни декларации.

Друга измамна схема, която се наблюдава напоследък, е кандидатстването за допълнителна възстановена сума от $1,000 от American Opportunity Credit, когато кандидатстващите всъщност нямат право на този кредит. Това е абсолютно незаконно за чуждестранни граждани за данъчни цели (non – residents). Кредитът е позволен само за студенти, учащи в САЩ, които не се считат за чуждестранни граждани за данъчни цели. За да може международен студент в САЩ да се приеме за резидент за данъчни цели, лицето трябва да е прекарало 5 години в САЩ на J1 или F1 виза.

 

Кликнете тук за повече информация или за да получите безплатна калкулация.

Натисни тук

Напътствия за възстановяване на данъците от САЩ


Уверете се, че фирмата, която наемате, ще Ви съдейства през целия процес. Нека признаем, че федералните данъчни власти, също като всяка друга държавна администрация, са свързани с много бюрокрация и понякога документи се губят, не се обработват навреме или се обработват погрешно.

Всичко може да се случи, но и всичко е поправимо. Това може да Ви коства доста време и пари за международни обаждания. По време на силния сезон, средното време за изчакаване на свободен агент на телефонната линия на IRS e 38 минути. Ето защо е важно фирмата, която подготвя декларацията Ви, да може да Ви съдейства, когато възникнат подобни проблеми.

В заключение – трябва да сте много внимателни, когато става дума за данъци от САЩ, независимо дали имате намерение да живеете там в бъдеще или не. Никога не знаете какво ще ни поднесе живота и не си заслужава да рискувате бъдещите си планове заради няколко допълнителни долара.

Възстановяване на данъците от САЩ с Taxback

Taxback е фирма, специализирана във възстановяване на данъци за студенти и хора от целия свят от 1996! Сертифицирана по ISO, Taxback наема само най – опитните данъчни специалисти и ще направи живота Ви много по –лесен, като подготви и изпрати Вашата данъчна декларация от J1 визата Ви вместо Вас.

Също така ще получите и всички дължими суми директно по банковата си сметка. Когато кандидатствате за възстановяване на данъците с Taxback, първо ще получите безплатна калкулация на възстановимите данъци и тогава ще можете да вземете решение дали искате да се възползвате от услугите на Taxback.

Ако изберете услугите на Taxback, ще можете да се възползвате от 24/7 чат на живо  и свой собствен акаунт мениджър.

Кликнете тук за повече информация или за да получите безплатна калкулация.

About The Author

Ciara Kennedy - Digital Content Writer @ Taxback.com

Ciara is our Digital Content Writer at Taxback.com. Since graduating in Journalism and Visual media, Ciara has worked in online marketing in Ireland and Australia and loves writing in all its forms.

Live Chat Help
Ciara Kennedy - Digital Content Writer @ Taxback.com in
×
cookieCookie preferences