If you worked in any of these countries, you could be due a Tax Refund

ABD’de Çalışma ve Vergi: Sıkça Sorulan Sorular

#TaxTipsUSA #TravelTipsUSA

J1 vergi iadesi başvuruları hakkında bilmeniz gereken herşey !

ABD’de yaşamanın nasıl bir duygu olduğunu anlamanız için çalışarak geçireceğiniz bir tatil harika bir fırsat.

Ve ayrıca eğer ABD’de bir  gelir elde ediyorsanız Amerikan vergi yasalarına sadık kalmak, ileriki dönemlerde istenmeyecek sorunlar ve cezalarla karşılaşmamak için önemli bir rol oynuyor.

Dahada kötüsü gelecekte Amerika’ya girişlerinizi bile engellenebilir…

 

 

İşte ABD’de J1 vizesi sahibi olarak ödenmesi gereken vergiler hakkında yasalara sadık kalmanız için bazı sıkça sorulan sorular ve Taxback tarafından bu soruların cevapları:

 

1. ABD’de kazandığım paralar için vergi ödemeli miyim ?

Evet. Genelde Amerika’da vergi ödemeye tabii tutulduğunuz bazı durumlar:

• ABD’de çalıştığınız süre içerisinde çalışarak elde ettiğiniz herhangi bir gelir.

• Burs, Eğitim Bursları, İkramiye, ve ödüller

• ABD kaynaklı herhangi diğer gelirler

 

İyi haber şu ki eğer ABD ile vergi anlaşmasına sahip olan bir ülkenin vatandaşıysanız bazı gelirler için vergi iadesinden muaf tutulabilir yada daha düşük oranda vergi ödeme şansına sahip olabilirsiniz.

Genellikle her bir F-1, F-2, J-1, J-2 ( ve diğer göçmenlik dışı değişim programları ) vize sahibi ziyaretçi vergi ile ilişkili durumlarda non-resident ( vatandaş olmayan ) olarak değerlendirilir.

 

2. Ne kadar vergi ödemeliyim ?

Bu büyük oranda gelir elde ettiğiniz eyalete göre değişiklik gösteren bir durumdur. Bunun sebebi ise ödenmesi gereken vergilerin oranlarının eyaletten eyalete değişiklik göstermesidir.

ABD’de iki farklı türde gelir vergisi bulunur – Federal ve Eyalet.

Ödenen federal vergilerinin miktarı toplamda ne kadar gelir elde ettiğinize göre değişiklik gösterir. Vergi oranları en düşük %10 ve en fazla %39.6 olmak üzere belirlenmiştir.

 

3. Vergi iadesine başvurmam gerekir mi ?

Eğer ABD kaynaklarından elde ettiğiniz geliriniz belirlenmiş sınırların üzerinde ise ABD’de bulunduğunuz her bir yıl için federal ve eyalet vergileri için başvuru yapmanız yasal olarak zorunludur. Eğer 2017 yılı için geliriniz $4050 Dolardan fazla ise yasal olarak Federal vergi iadesi için başvuru yapmak zorundasınız.

Ancak, bu sınır eyelet vergi iadesi için eyaletten eyalete değişiklik göstermektedir. Örneğin California için $16,597 olan bu sınır Pensilvanya eyaleti için $33 dır.

Amerika’da herhangi bir gelir elde etmemiş bile olsanız yinede 8433 isimli formu doldurmak zorundasınız

 

8843 formu aşağıdaki durumlarda doldurulmalıdır:

-Bir vergi yılı içi içerisinde ABD’de bulunduysanız.

-ABD’de yaşamayan bir yabancı iseniz.

-F-1, F-2, J-1 veya J-2  vize tipiyle Amerika’da bulunuyorsanız.

Geliriniz yıllık rakama göre vergiye tabii tutulur. Kısaca, vergi iadenize Nisan 2018 tarihinde başvuruda bulunuyorsanız 1 Ocak 2017- 31 Aralık 2017 tarihleri arasındaki gelirlerinizin iadesi için başvuruda bulunuyorsunuzdur.

 

 

4. 8843 Formunu tamamlamam için Sosyal Güvenlik Numarası yada Bireysel Vergi Numarasına ihtiyacım var mı ? 

Genellikle hayır. Vergi iadesine başvuruda bulunması gerekmeyen (Form 1040 NR veya Form 1040 NR-EZ) ancak 8843 formunu doldurması gereken vatandaş olmayan yabancılar Sosyal Güvenlik Numarası veya Bireysel Vergi Numarasına başvurmak zorunda  değildir. Ancak, eğer daha önceden alınmış bir  Sosyal Güvenlik Numarası yada ITIN varsa, bu bilgiler 8843 formunda belirtilmek zorundadır.

 

5. Vergi Kimlik Numarası (ITIN) veya Sosyal Güvenlik Numarası (SSN) nedir ?

Bu numaralar sizin vergi iadesi için olan durumunuzu belirlemek için kullanılır ve vergi iadesi için başvuruda bulunmak için bu numaralardan en az bir tanesine sahip olmanız gereklidir. Eğer sahip değilseniz Taxback size bu konuda yardımcı olabilir.

 

6. Vergi iadesine ne zaman kadar başvurmalıyım ?

15 Nisan ABD vergi iadesi için başvuru yapmanın son tarihi. Eğer bu tarih haftasonuna denk geliyor ise son tarih bir sonraki Pazartesi günü olarak baz alınır.

 

 7. Vergi iadesine başvuru yapmazsam ne olur ?

Yukarıdada belirtildiği gibi eğer ABD’deki gelirleriniz belirlenen sınırı geçmiş ise vergi iadesi başvuru yapmanız yasal olarak zorunludur. Vergi iadesi başvurusunda bulunmamak bazı borç veya cezalara, hatta ilerleyen dönemlerde ABD’ye girişinizi engelleyecek sorunlara kadar yol açabilir.

 

8. Başvuru yaptığımda vergi iademi geri alabilir miyim ?

Evet, vergi iadesi almaya hakkınız olabilir. Hatta her yıl milyonlarca dolar J1 öğrencileri tarafından başvuru yapılmadığı için orada kalmakta.

Kendi başınıza başvuru yapmak size zor gözükebilir, bu yüzden Taxback gibi şirketlerin bu süreçte size yardımcı olmalarını sağlamak gerçekten çok kullanışlı olabilir.

 

Vergi iadenize başvuruda bulunmak için şu belgelere ihtiyacınız olacak:

W2 formu: İşvereninizin sizin yıllık kazanımlarınızı beyan ettiği bir form. ( Genellikle Şubat ayında hazırlanır )

1042-S formu: J veya F vize tipine sahip öğrenciler, öğretmenler veya stajyerler W2 formu yerine bu belgeyi alır. Bu belge burs, yardım bursu ve hibeler veya vergi anlaşmalarını özetlemektedir.

 

Taxback, geri ödemenizi geri almanıza yardımcı olabilir. Seçilmiş vergi uzmanlarından oluşan ekibimiz  vergi iadeniz için başvuruda bulunabilir ve alabileceğiniz maksimum vergi iade miktarını size ödemeyi  taahhüt eder, hemde direkt olarak sizin banka hesabınıza !

J1 öğrencilerinin ortalama vergi iade miktarları $800 civarındadır. Yani açıkçası sizin olan paranın geri iadesinin talep etmeye değecek bir rakam.

 

 

9.Vergi iadesine başvuruda bulunmak yapmak isteyeceğim en son iş. Benim yerime başka birisi başvuruda bulunabilir mi ?

Evet. ABD vergi işlemleri kafa karıştırıcı gelebilir ve eğer bu işlemleri gerçekten yıldırıcı buluyorsanız yalnız değilsiniz. Her yıl binlerce kişi vergi iadelerini geri alabilmek için Taxback gibi vergi mükelleflerini kullanmakta. 

About The Author

Ersin Senturk - Business Services Agent @ Taxback.com

Live Chat Help
Ersin Senturk - Business Services Agent @ Taxback.com in
×
cookieCookie preferences