If you worked in any of these countries, you could be due a Tax Refund

Ghid complet pentru J1!

Sa-ti petreci vara in SUA, prin programul J1 Work and Travel, este un vis implinit. Citeste aceste sfaturi pentru a profita din plin de aceasta experienta!

Citeste intregul blog de mai jos sau descarca aici ghidul direct pe telefonul  tau mobil sau pe PC.


Subiectele pe care le vom acoperi:

1. Obtinerea vizei J-1

2. Obtinerea unui loc de munca

3. CV-ul tau din SUA

4. Costul vietii in SUA

5. Gasirea unui loc de cazare

6. Locuri populare pentru a trai

7. Chicago

8. San Diego

9. San Francisco

10. Boston

11. Mijloace de transport

12. Cu avionul

13. Cu trenul

14. Cu masina

15. Returnarea taxelor tale!

 

Obtinerea vizei J-1


Daca doresti sa mergi in SUA  cu o viza J1, atunci este recomandat sa utilizezi un  sponsor autorizat de vize J1. In Romania, printre cei mai populari sponsori de viza se numara CIEE, CHI, Intrax, Aspire, CICD  si toti lucreaza impreuna cu agentiile de Work and Travel. Aceste agentii s-au specializat in furnizarea de pachete J1 pentru studenti, inclusiv viza si zborurile. Printre numeroasele lor beneficii,acestea ofera sfaturi de specialitate cu privire la locurile de munca si de cazare si vor negocia zboruri mai ieftine catre destinatiile preferate de participantii J1. Costul pachetului include, de obicei, si  asigurarea si posibilitatea de a va schimba datele de calatorie fara penalitati – lucru util in cazul in care  din diverse motive trebuie sa te intoarci mai devreme acasa ( de ex. Repetarea unui exam, accident, etc) 

Obtinerea unui job

Odata cu o noua legislatie introdusa de guvernul SUA, trebuie sa te asiguri de obtinerea unui loc de munca, inainte de a intra in SUA ca si participant J1.

Nu uita – exista anumite joburi, pe care NU LE POTI FACE:

Deci, ce joburi poti face?

Trebuie sa obti un loc de munca sezonier, care sa nu ia pozitia unui cetatean american.


Aceste tipuri de locuri de munca includ in mod normal:

  • Locuri de munca in taberele de vara
  • Locuri de munca in parcuri tematice
  • Locuri de munca in statiuni
  • Locuri de munca in domeniul ospitalitatii 
  • Locuri de munca in baruri / restaurante
  • Locuri de munca in hoteluri
  • Locuri de munca in vanzari

Cum sa gasesti un loc de munca?

Exista mai multe modalitati de a gasi si asigura un loc de munca pentru J1, inclusiv:

1. Targuri de munca:

Adreseaza-te  agentiei  de Work and Travel sau cauta  online targuri de munca in zona ta. Acestea se petrec  de obicei la inceputul anului cu cateva luni inainte de a pleca.

2. Programe de plasare a locurilor de munca:

Intreaba-ti  agentia despre un program de plasare a unui loc de munca cu un sponsor, care te va potrivi cu un potential angajator.

3. Cauta online:

Cauta online locuri de munca si alatura-te grupurilor de Facebook specifice zonei tale  si cere sfaturi celorlalti membri.

Iata cateva site-uri utile pentru a gasi un loc de munca:

geo.craigslist.org
jobster.com
us.jobrapido.com

4. Contacte:

Intreaba-ti familia si prietenii daca nu cunosc datele de contact ale unui angajator. Persoanele care au trecut deja printr-o astfel de experienta, sunt o sursa nepretuita de informatii!

Aplicatia ta

Asigura-te ca ai un CV de tip american pentru a aplica la potentialele locuri de munca. Ar trebui sa fie lung de o pagina si sa includa experienta ta educationala  si profesionala.

Iata cum ar trebui sa arate:

Obtine cateva recomandari si personalizeaza-ti aplicatia in functie de fiecare loc de munca, scriind o scrisoare de intentie diferita. Odata ce ai fost chemat /a la un interviu, chiar daca este vorba de un loc de munca sezonier, asigura-te ca esti imbracat/a in mod corespunzator, ca pentru orice alt interviu. Este posibil sa nu gasesti alt loc de munca, deci, chiar daca nu esti multumit/a de prima pozitie primita, accept-o. Intre timp mai poti cauta!

De cati bani este nevoie pentru a te simti confortabil?

In momentul in care intri in SUA cu viza J1, trebuie sa prezinti dovezi ale unor fonduri de aprox. 800 EUR minim si un loc de munca. Este recomandat sa ai suficient de multi bani pentru a acoperi cazarea intr-un hostel pentru cateva saptamani. Un minim de 1.000 € ar trebui sa fie suficient pentru a te intretine timp de o luna, pana cand iti gasesti un loc de munca si cazare.

 

Obtine sfaturi gratuite despre calatorii, taxe si multe altele cu Smart Trip!

Inregistreaza-te

 

Care ar fi cel mai bun oras pentru a obtine un locul de munca?

Nu alege un oras doar pentru ca acolo crezi ca gasesti un loc de munca. Locurile de munca sunt mai greu de gasit in California, dar daca incepi sa te informezi din timp, sigur vei gasi ceva!

Ia in considerare ce fel de vacanta iti doresti: viata intr-un mare oras, cum este New York-ul, unde exista o viata de noapte animata sau mai degraba vrei sa te relaxezi pe o plaja din San Diego? Alegerea este a ta! Gandeste-te ce fel de loc de munca ti-ai dori:  sa lucrezi ca si chelner/ita pe un vas de croaziera in Chicago sau facand curat in camerele de hotel din San Francisco!

Exista cateva zone din SUA in care nu ti se permite sa lucrezi:

• Regiunea de coastă a Golfului Alabama

• Florida Panhandle (Apalachicola, DeFuniak Springs, Destin, Fort Walton Beach, Marianna, Panama City, Panama City Beach, Pensacola și Tallahassee)

• Florida de Sud

• Dakota de Nord

• Inland Maryland

• Mason, Ohio

• Nebraska

• Iowa

• Pennsylvania

Costul de viata


Unele state sunt mai ieftine decat altele. Probabil nu este cel mai bun mod de a alege unde doresti sa mergi, insa aici ai top 10 cele cele mai ieftine si cele mai scumpe state din SUA. Fiecare stat este clasat pe baza indicelui costului vietii din primul trimestru al anului 2017. 

Costurile zilnice medii

Retine  ca ar trebui cel putin sa  fii platit in functie de costul vietii si, oricum, cel mai bun mod de a te decide este sa te informezi si sa vorbesti cu prietenii si familia. Apoi alege ce fel de vacanta iti doresti!

Gasirea  locului de cazare: 

Odata ce stii  unde vei merge, este o idee buna sa iti rezervi cel putin o saptamana intr-un hostel, Airbnb sau hotel, astfel incat sa ai unde sa stai cat timp incepi vanatoarea de apartamente.

Sfaturi pentru gasirea spatiilor de inchiriat pe timpul verii:

• Fereste-te de inselatorii!

• Daca este posibil, nu plati cu bani cash si cere  o chitanta

• Este o idee buna sa vezi locul, pe care doresti sa-l inchiriezi, inainte de a face  o plata

• Nu semna un contract de inchiriere pentru o perioada mai lunga, decat vrei sa ramai

• Informeaza-te despre siguranta in cartier si cat  de bun este serviciul public

• Imparte totul cu prietenii pentru a economisi bani

• Nu suprasolicita locuinta

• Cere sfaturi sponsorului de viza

• Fa fotografii atunci  cand te muti intr-un loc nou, pentru a nu fi facut responsabil pentru daune, pe care nu le-ai cauzat!

• Asigura-te ca toata  chiria este platita  inainte de a pleca

Locuri preferate de studentii J1:

Chicago

Supranumit  si orasul vanturilor, Chicago este un loc plin de viata in ceea ce priveste modul de trai si de a lucra. Are o istorie vibranta si gazduieste doua echipe de baseball, renumite in liga: Chicago Cubs si Chicago White Sox. In ciuda numelui sau, in Chicago nu este doar vant. Veriile sunt fierbinti si umede, iar iarna este rece si inzapezita.

Locurile de munca

Exista o multime de locuri de munca pe care le-ai putea avea in Chicago, dar ar trebui sa te concentrezi pe anumite domenii. Barcile de croaziera de pe Navy Pier folosesc adesea lucratori sezonieri si de asemenea exista numeroase oportunitati la teatrul IMAX, Parcul Pier sau in baruri, daca ai peste 21 de ani. Servirea meselor intr-unul din numeroasele restaurante sau pub-uri din oras este, de asemenea, o optiune des intilnita de catre participantii J1.

Cazare

Cazare ieftina este aproape imposibil de gasit in CTA (Chicago Transit Area). In schimb, multi studenti J1 cauta cazare  in zone precum Wrigleyville, Lakeview si Boystown.

Din aceste zone, poti ajunge cu usurinta in centru folosind mijloacele de transport in comun. Fii atent cand rezervi un loc de cazare si mergi sa vezi spatiul, inainte de  a  face orice plata!

Partea distractiva

Bucura-te de numeroasele distractii, baruri si divertisment de la Navy Pier, in ziua ta libera. Este destinatia perfecta pentru a vedea un spectacol de focuri de artificii, de doua ori pe saptamana peste Lacul Michigan, pe care poti sa-l urmaresti pe parcursul unei croaziere sau de-a lungul docului.

Parcul Millennium

Daca iti doresti o zi mai putin costisitoare, mergi in parcul Millennium unde  te poti bucura de  concerte, evenimente si expozitii gratuite.

Gustul din Chicago

Cel mai mare festival culinar din lume, "Taste of Chicago", are loc in  Chicago, intre 6 iulie si 10 iulie, in 2016 avand loc in Parcul Grant. Musca  dintr-o savuroasa pizza fierbinte in timp ce te relaxezi pe iarba si  te bucuri de concerte muzicale, oferite de catre  artisti locali si internationali.


San Diego

Dupa cum il descrie revista Lonely Planet, San Diego, California, este "soare, surf  si asfintituri". Orasul devine din ce in ce mai popular pentru participantii J1,  care caută un stil de viata relaxat, pe  plaja dar care isi doresc sa simta si vibratia unui oras mare.

Locurile de munca

Piata job-urilor sezoniere este competitiva  in SUA, motiv pentru care trebuie sa incepi cautarea unui job cat mai devreme.

Website-uri utile


Locuri precum Petco Park, Del Mar Races  cat si parcurile tematice, de genul Legoland sau gradina zoologica din San Diego, cu totii angajeaza muncitori  sezonieri. Exista, de asemenea o multime de joburi  ca si chelner in multe baruri si restaurante sau job-uri sezoniere, in domeniul menajer in hotelurile mari.

Cazarea

Sa gasesti cazare in San Diego este dificil si din acest motiv poti sa cauti si cateva saptamani. Locatiile preferate de catre participantii J1 in San Diego sunt Pacific, Ocean si Mission Beach. Alte locuri aproape de Pacific Beach sunt Old Town si La Jolla, ambele avand legaturi bune in ceea ce priveste transportul public. 

Partea distractiva

Pe langa surfing  si relaxarea pe plaja, San Diego ofera multe atractii care sa te  tina ocupat/a in zilele libere.

Balboa Park este perfect pentru o plimbare lejera de weekend sau pentru un circuit cu bicicleta in jurul zonei de 1200 de hectare. Parcul gazduieste 15 muzee, mai multe evenimente de arta  si gradini amenajate. Toata zona gazduieste sute de evenimente de-a lungul anului, incepand de la festivaluri culinare pana  la spectacole de film in aer liber.

Cartierul istoric Gaslamp gazduieste peste 100 de magazine si o multime de baruri si restaurante, de care te poti bucura cand iesi in oras seara. 

San Francisco

San Francisco este extrem de popular in randul studentilor J1 pentru amestecul sau eclectic de oameni, atitudini relaxate si prietenoase si locuri minunate. Orasul si districtul San Francisco sunt centrul cultural al  Californiei  si este intesat de locuri fascinante, culturale si istorice, precum Alcatraz, Chinatown si Podul Golden Gate.

Locurile de munca

Hotelurile mari, precum Westin, angajeaza o multime de muncitori sezonieri, iar barurile, cluburile, restaurantele, din Pier 39 cauta intotdeauna o mana temporara de lucru.

Poti cauta mai multe job-uri pe urmatoarele website-uri:

Cazarea

O multime de participanti J1 aleg sa locuiasca in Berkeley, in apartamente sau casele fratiilor studentesti. Acestea sunt o optiune ieftina, costand aprox. 500- 700 $ pe camera pentru vara.

Ii poti contacta direct pe cei de la Berkeley la homeinfor@berkeley.edu, cerand o lista cu toate locatiile  care se subinchiriaza pe parcursul verii in aceasta zona  sau poti vedea o lista a celor din afara campusului aici.

Nu este nevoie sa locuiesti in centru orasului, unde chiria este costisitoare, ci doar in apropierea rutelor de autobuze BART sau MUNI.

Partea distractiva

Fa o plimbare sau o tura cu bicicleta pe Podul Golden Gate si bucura-te de privelistea impresionanta asupra orizontului orasului.

Pentru chilipiruri, curiozitati si mancare fantastica,  ia un tramvai pana  in Chinatown-ul  din San Francisco, care este cel mai vechi Chinatown din America de Nord si care inglobeaza cea mai mare comunitate de chinezi din afara Asiei. Chinatown-ul ofera multe delicii culturale pentru turisti.

Pier 39 este perfect pentru o seara cu mancare, bauturi si distractie cu prietenii. Pe langa faptul ca poti admira leii de mare ai San Francisco-ului stand la soare pe dig, te  poti bucura  si de numerosi muzicieni si artisti, dupa ce ai luat masa la unul dintre restraurantele cu vedere la golf.

Fa o excursie de noapte la Alcatraz, o fosta inchisoare insulara care a gazduit detinuti renumiti, precum infamul Al Capone si Arthur "Doc" Barker. Organizeaza-ti calatoria in avans  si cumparati bilete online aici

Boston

Sursa: Robbie Shade

Strazile din Boston spun povestea istoriei sale incepand de pe vremea cand colonistii puritani l-au fondat in 1630. Cu o populatie diversa, este al treilea oras ca si densitate a populatiei din SUA. Boston  cuprinde cartiere unde vei asista la o mixtiune unde trecutul istoric se amesteca cu arhitectura moderna.

Locurile de munca

Exista o multime de locuri de munca disponibile pe timpul verii atat in domeniul retail cat si in ospitalitate.  O multime de studenti ajung sa lucreze in industria ospitalitatii. Merita sa intrebi  si marile lanturi hoteliere, precum Westin sau Park Plaza daca angajeaza muncitori sezonieri.

Iata cateva site-uri utile:

 

 Cazare

Boston este un centru universitar, deci este destul de usor sa obtii cazare ieftina pe tot parcursul verii. Locurile populare includ Allston, Fenway și Cleveland Circle. Multe dintre colegii, cum ar fi Harvard si MIT ofera cazare prin intermediul birourilor de acomodare. Sponsorii de viza recomanda evitarea zonei Roxbury si Chinatown.

Iata cateva site-uri utile:

Mijloace de transport

De indata ce ai ajuns in SUA, vei dori sa calatoresti cat mai mult posibil, atat in zilele libere cat si dupa incheierea job-ului. Nu uita ca dupa ce se incheie perioada de lucru, vei putea sa te bucuri din plin de calatorii prin State. Din acest motiv te sfatuim sa pastrezi niste bani pentru a vizita cat mai multe locuri si atractii.

Cu avionul 

Un mod confortabil si rapid de a calatori prin SUA este  de a zbura cu liniile de zbor low-cost.  Exista multe  linii aeriene interne care ofera multe oferte speciale si reduceri. Printre acestea regasim:

 • JetBlue Airways

• Southwest

• WestJet

• Spirit Airlines

Sfaturi pentru otinerea de calatorii ieftine:

• Rezerva din timp

• Verifica  site-urile care fac  comparatii intre costurile zborurilor, precum Kayak.com sau Momondo

• Fii flexibil cu privire la datele de zbor

• Rezerva zboruri in miez de noapte sau dimineata foarte devreme

• Alege ca destinatie orase mai mici, in locul celor mari

• Daca doresti sa calatoresti intr-un oras din Canada, care se afla aproape de granita, ia in considerare aterizarea pe un aeroport dintr-un oras din SUA care se afla in apropiere

Cu trenul

Admira frumusetea acestei tari fantastice facand o calatorie cu trenul Amtrak. SUA are o retea excelenta de transport feroviar care te poate duce in toate statele americane, fara  costuri imense.

Sfaturi pentru bilete mai ieftine:

 • Rezerva din timp

• Cauta oferte online

• Cumpara bilete cu mai multe drumuri incluse

• Utilizeaza cardul de student (ISIC) pentru a obtine reduceri

• Cauta cai alternative

• Evita orele de boom in trafic (9.30-10.00 si 15.00-17.00)

• Nu calatori in zilele de sambata sau duminica

• Cumpara-ti  un card de calatorii 

Cu autobuzul

Calatoria cu autobuzul este una dintre cele mai ieftine modalitati de a calatori prin SUA, iar autobuzele Greyhound au peste 370  de destinatii in SUA  si peste 1300 in Canada. Acestea sunt confortabile, cu aer conditionat  si  se deplaseaza 24/ 24 cu tarife flexibile.

Sfaturi pentru a obtine calatorii ieftine:

• Rezerva-ti calatoria cat mai din timp posibil

• Cumpara-ti biletul online si printeaza-l

• Daca intentionezi sa folosesti des autobuzele Greyhound, inscrie-te in programul de recompense

• Ia cu tine apa si gustari, care sa le  ai de-a lungul calatoriei.

• Intotdeauna supravegheaza-ti lucrurile personale

• Soseste  la punctul de plecare cu aprox. 1 ora inainte de  inceperea calatoriei

Cu masina


Ca si cetatean strain in SUA, trebuie sa detii un carnet de conducere pentru a putea conduce vehicule. Pentru a afla cerintele specifice statului in care te afli, poti lua legatura cu departamentul de transport din statul respectiv.

Unele state solicita permisul international de conducere in plus fata de permisul de conducere din tara de origine.  Daca planuiesti o calatorie, este mai bine sa zbori pana in zona respectiva si apoi sa inchiriezi o masina. 

Sfaturi:

• Asigura-te ca beneficiezi de asigurare adecvata

• Vei avea nevoie de un card de credit pentru a inchiria o masina

• Majoritatea companiilor de inchirieri auto  solicita soferului sa aiba minim 25 ani

• Investeste  in navigatie GPS

• In nici un caz sa nu conduci dupa  sau in timp ce bei alcool 

Recupereaza-ti taxele!

 

Pentru partcipantii J1, returnarea medie din SUA este  800 $, deci, cu siguranta merita sa aplici pentru a-ti recupera taxele! Taxback.com te poate ajuta sa obtii returnarea taxelor fara stres, ocupandu-se de toata birocratia.
Poti incepe prin obtinerea unei estimari gratuite a returnarii, prin utilizarea calculatorului nostru online aici. 

Clientii nostri J1 primesc in medie o returnare a taxelor de 800 $

APLICA ACUM

Sfaturi:

• Completeaza formularul W-4 de indata ce obtii un loc de munca

• Tine evidenta cheltuielilor, deoarece este posibil sa poti solicita deduceri fiscale

• Pastreaza contul bancar din SUA, daca  doresti sa iti primesti banii acolo

• TREBUIE sa  depui o declaratie fiscala daca venitul tau anual a fost peste 4050 $

• Trebuie sa depui declaratia fiscala in SUA  pana pe  15. Aprilie a anului urmator (aceasta data se poate modifica daca pica intr-o vineri sau intr-o zi de sarbatoare)

• Pentru a aplica pentru returnarea taxelor, vei avea nevoie de formularul W2 sau de ultimul fluturas de plata culmulativ ( de la fiecare angajator)  si SSN-ul/ ITIN-ul tau

• Daca pierzi sau  nu primesti documentele de plata, noi te vom ajuta sa obtii documente inlocuitoare pentru acestea!

• Asigura-te ca  ai o adresa si alte detalii de contact ale angajatorului.

• Obtine o estimare gratuita a returnarii taxelor tale pe www.taxback.com/us

Iti dorim multa disctractie in SUA  si pentru stiri, competitii sau  actualizariale serviciilor noastre, urmareste-ne pe Twitter aici

About The Author

Oana Fizesanu - Business Development Manager @ Taxback.com

I like to do all things by the book and treat all people just as I would like to be treated. I believe in fairness and in the fact that you can make all your dreams come true, if you work really hard!

Live Chat Help
Oana Fizesanu - Business Development Manager @ Taxback.com in
×
cookieCookie preferences