If you worked in any of these countries, you could be due a Tax Refund

Ghidul tău privind taxele din Olanda

#inRomana #TaxTipsTheNetherlands

Ai in plan să te muti in Olanda? Dacă da, probabil că nu ai început încă să te gândesti la responsabilitățile fiscale olandeze!

Cu toate acestea, dacă intenționați să obțineți un loc de muncă în Olanda, va trebui să plătiți impozit!

Prin urmare, este important să ne ocupăm de sistemul fiscal olandez.

Dar avem vesti bune, la sfarsitul anului fiscal Olandez, ai putea avea dreptul să primesti o suma de bani inapoi!

La Taxback.com știm că înțelegerea sistemului fiscal al oricărei țări poate fi confuză mai ales atunci când nu este țara ta de origine poate fi și mai complicată!

Având în vedere acest lucru, am creat acest ghid pentru a vă ajuta să înțelegeți sistemul fiscal local și tot ceea ce trebuie să știți despre taxele din Olanda

Să incepem!

Inceperea muncii in Olanda

Începerea unui nou loc de muncă în Olanda este foarte interesantă!

Cu toate acestea, există o serie de pași pe care trebuie să îi faceți înainte de a începe să lucrați în noul rol!

Documentele tale din Olanda

Dacă esti un resident din afara EU , ar trebuii sa obtii un statut de rezidentă sau un permis de sedere inainte de a incepe munca in Olanda.

Dacă esti cetătean al EU, sau Elvetia nu trebuie să ai un permis de sedere pentru a muncii in Olanda.

Cu toate acestea, în funcție de țara dumneavoastră de origine, angajatorul dumneavoastră din Țările de Jos poate fi nevoit să solicite un permis de ședere de la sine sau un permis de ședere și un permis de ședere provizoriu cunoscut sub numele de MVV (Machtiging tot Voorlopig Verblijf). 

Un MVV este o viză care vă permite să vă mutați în Olanda și să începeți să lucrați imediat. Pentru a colecta MVV-ul trebuie să furnizați pașaportul și o fotografie de pașaport ambasadei olandeze.

Inregistrează-te la municipalitatea locală

Dacă sunteți rezident în afara UE, SEE sau Elveția, odată ce primiți MVV-ul, vă puteți muta în Țările de Jos.

În termen de două săptămâni de la sosire, trebuie să vă colectați permisul de ședere.

În primele cinci zile de la sosire, trebuie să vă programați pentru a vă înregistra la municipalitatea locală, indiferent de naționalitatea dumneavoastră.

Cand te inregistrezi o să ai nevoie de :

  • Contract de muncă
  • Orice ID , certificat de nastere sau certificat de căsătorie
  • O adresă permanentă in Olanda- dacă ai in plan să locuiesti mai mult de 4 luni

După ce vă înregistrați, veți primi BSN (Burgerservicenummer). Acesta este un număr de securitate socială care vă permite să lucrați în Olanda.

 Veți fi apoi considerat un contribuabil național și puteți avea acces la asistență medicală, puteți deschide un cont bancar etc.

Deschiderea unui cont bancar

Este important să deschideți un cont bancar în Olanda, astfel încât să puteți cheltui bani, să vă luați salariile și să transferați bani.

Pentru a deschide un cont bancar o să ai nevoie de următoarele:

  • ID
  • BSN
  • Permis de resedintă (not applicable for EU citizens) 

În funcție de banca aleasă, vi se poate solicita să furnizați alte informații/documente, cum ar fi dovada adresei olandeze.

Sistemul de taxe din Olanda

Dacă câștigi venituri în timp ce lucrezi în Olanda, trebuie să plătești impozit pe aceste câștiguri.

Valoarea impozitului pe care îl plătiți depinde de circumstanțele personale și de diverși factori, de exemplu, tipul de muncă pe care o faceți și dacă câștigați alte venituri în străinătate.

In Olanda , sunt 3 tipuri de venit impozabil.

  • Casuta 1  include venituri din angajări
  • Casuta 2 include veniturile din dobânzi
  • Casuta 3 include venituri din investitii si economii

 

Impozitul pe care îl datorați asupra veniturilor din cele trei căsute este perceput ca o sumă cu orice contribuții de asigurări naționale datorate. Această sumă este redusă cu creditele fiscale la care aveți dreptul.

Ratele de impozitare pe venitul din Olanda pentru 2021

La sfârșitul anului fiscal, angajatorul vă va emite un Jaaropgaaf. Acesta este formularul oficial al guvernului care arată detalii despre veniturile și contribuțiile fiscale în timpul anului fiscal.

Returnarea medie a taxelor din Olanda este €910

Aplica astazi!

 

Statusul de rezidentă pentru sistemul de taxare din Olanda

Este important să vă determinați statutul de rezident în Olanda înainte de a depune declarația fiscală, deoarece trebuie să depuneți formularul fiscal corect.

Dacă locuiți în Țările de Jos pentru întregul an fiscal și v-ați înregistrat adresa olandeză, sunteți considerat contribuabil rezident.

Dacă sunteți înregistrat ca locuind la o adresă din afara Țărilor de Jos și obțineți venituri din Țările de Jos care sunt impozabile în Țările de Jos, vă calificați ca contribuabil nerezident

Dacă te-ai mutat in Olanda in timpul anului fiscal, esti considerat migrant.

Dacă aveți nevoie de ajutor la depunerea declarației fiscale olandeze, contacteaza Taxback.com astazi!

 

Calificarea vs nerezidentul necalificat

Dacă locuiți în afara Olandei și plătiți impozit pe aproape toate veniturile (cel puțin 90%) în Olanda, veți avea dreptul la aceleași deduceri și credite fiscale ca și rezidenții din Olanda.

Pentru a fi nerezidenti calificat, trebuie să locuiți într-o țară din UE, în Elveția, Liechtenstein, Norvegia, Bonaire, Islanda, Sint-Eustatius sau Saba.

După ce depuneți declarația fiscală olandeză, trebuie să furnizați Belastingdienst o declarație de venit personal semnată de autoritățile fiscale din țara de origine.

Belastingdienst este serviciul fiscal olandez responsabil pentru colectarea impozitelor și a contribuțiilor la asigurările sociale.

Acest lucru va permite Belastingdienst să stabilească dacă sunteți un nerezident eligibil sau nu și se aplică numai cetățenilor UE. 

Creditele de taxare

Puteți reduce factura fiscală olandeză prin solicitarea oricăror credite fiscale la care aveți dreptul.

Începând cu 2015, veți avea dreptul la articole deductibile în Olanda numai dacă îndepliniți toate cele 3 criterii următoare:

  •  Locuiți într-o țară din UE, Liechtenstein, Bonaire, Sint Eustatius sau Saba, Norvegia, Islanda, Elveția
  • Ai plătit taxe pe veniturile din Olanda pe mai mult de 90% din venitul total
  • Ar trebui să puteți depune o declarație de venit personal de la autoritățile fiscale din țara dumneavoastră de reședință

Dacă nu îndepliniți cerințele de mai sus, este posibil să aveți dreptul doar la o parte din creditul fiscal.

Cu toate acestea, Taxback.com vă poate ajuta cu răspunsuri la orice întrebări ați putea avea în legătură cu acest lucru, contactați-ne astăzi pentru o estimare gratuită de rambursare a taxelor!

Credit general de taxare

Toți contribuabilii au dreptul la un credit fiscal parțial sau total. Acest credit fiscal este luat în considerare de către angajatorul dumneavoastră atunci când acestea sunt reținerea la sursă de impozit din salariul dumneavoastră.

Suma pe care o obțineți depinde de circumstanțele personale,cum ar fi nivelul veniturilor și perioada de asigurare / muncă.

Creditul maxim de taxe din 2021 este €2,837. 

Creditul fiscal al persoanei salariate

Fiecare lucrător din Olanda are dreptul la creditul fiscal al salariatului. Din nou suma depinde de venitul generat si de perioada cat ai fost asigurat.

Creditul maxim de taxe din 2021 este €4,205. 

Ce este regula de 30% ?

Decizia de 30% este un mare avantaj fiscal pentru migranții care se deplasează în Olanda pentru muncă. Decizia de 30% înseamnă că primești o indemnizație de cheltuieli fără taxe pentru până la 30% din salariu de la angajatorul tău din Olanda.

Indemnizația este destinată să compenseze costurile și cheltuielile suplimentare cu care se confruntă un angajat migrant atunci când se deplasează în Țările de Jos pentru muncă.

Sunt eligil pentru regula de 30%?

Pentru a fi eligibil pentru aceasta regula de 30% trebuie să îndeplinească următoarele condiții::

  • Lucrați pentru un angajator care este înregistrat la biroul fiscal olandez și plătește impozit olandez pe salarii
  • Nu ai locuit la mai puțin de 150 km de granița cu Olanda în ultimele 16 luni din 24 de luni la momentul angajării
  • Ați fost recrutat din străinătate sau transferat pentru a lucra din altă țară
  • Ai fost angajat ca persoane care au abilități și expertiză care sunt considerate limitate în Olanda
  • Fiscul a emis o decizie care arată că puteți face uz de hotărârea de 30%

 

De asemenea, se aplică un standard de venit pentru a demonstra abilitățile și expertiza specifică a unui angajat. În 2020, se consideră că angajatul are competențe și expertiză specifice dacă are un salariu anual impozabil de cel puțin 38.347 €, excluzând scutirea.

Pentru angajații care au obținut o diplomă de master olandeză în învățământul universitar sau un titlu străin echivalent și care au sub 30 de ani, acest standard de venit este de 29.149 €, excluzând scutirea specifică.

O excepție se aplică și angajaților care efectuează cercetări științifice la anumite instituții și medicilor în formare pentru a deveni specialiști: nu trebuie să îndeplinească un standard de venit.

Cel mai frecvent mod în care se aplică hotărârea de 30% este aceea în care angajatul și angajatorul sunt de acord să reducă salariul angajatului cu 30% și, în schimb, acest procent va fi rambursat în cheltuieli.

Asigurarea de sănătate

Dacă îți petreci timpul locuind și lucrând în Olanda, trebuie să obții asigurarea standard de sănătate. Această asigurare de sănătate este cunoscută sub numele de Zorgverzekering.

De asemenea, puteți avea dreptul să solicitați indemnizația de asigurare de sănătate numită Zorgtoeslag pentru a vă ajuta să acoperiți o parte din costurile de asigurare.

Suma cu care contribui la această asigurare de sănătate depinde de venitul tău total.

La Taxback.com, putem verifica dacă sunteți eligibil și putem solicita această indemnizație în numele dvs.

Esti indreptatit să returnezi asigurarea de sănătate dacă:

  • Daca ai asigurare inregistratată la sistemul de asigurari din Olanda
  • Aveți cetățenie olandeză, UE, Liechtenstein, norvegiană, islandeză sau elvețiană sau aveți un permis de ședere valabil
  • Venitul personal/comun nu depaseste o anumita suma maxima

Vestea bună este că puteți afla la ce indemnizație aveți dreptul gratuit cu Taxback.com.

Verifica suma la care poti fi indreptatit prin intermediul Taxback.com!

Depunerea documentatiei de returnare a taxelor din Olanda

Este posibil sa fii obligat sa depui o documentatie de returnare a taxelor daca traiesti si muncesti in Olanda!

Trebuie să depuneți o declarație fiscală dacă primiți o scrisoare de la Belastingdienst prin care vi se solicită acest lucru.

Scopul depunerii unei declarații fiscale este de a determina dacă datorați bani autorităților fiscale sau dacă vi se datorează o rambursare a taxelor.

Dacă nu primești o scrisoare, dar ai venituri în Olanda pentru care vei datora 48 de euro sau mai mult impozit, trebuie să deții în continuare o declarație fiscală.

De asemenea, trebuie să depuneți o declarație fiscală dacă vă așteptați să primiți o rambursare a taxelor de 16 EUR sau mai mult, indiferent dacă primiți sau nu o scrisoare.

 

Returnarea medie a taxelor din Olanda este €910

Aplica astazi!

 

Ce formulare trebuie sa depun?

Dacă esti resident, trebuie sa depui forma P.

Dacă esti non-resident, trebuie sa depui forma C.

Dacă esti migrant, trebuie sa depui form M. 

 

Când trebuie să depun o declarație fiscală în Olanda?

Trebuie să depuneți declarația fiscală după sfârșitul anului fiscal. Anul fiscal în Olanda începe la 1 ianuarie și se încheie la 31 decembrie.

Ultima zi de depunere este data de 01 Mai.

Nerezidenții și migranții au termen până la 1 iulie 2021 pentru a depune declarația fiscală. Este recomandat să depuneți declarația fiscală înainte de termen, dacă depuneți cu întârziere, ați putea primi amenzi și penalități de la Belastingdienst.

Penalitățile cu care te poți confrunta sunt cuprinse între 385 și 5514 euro în 2021. Cât de mult vei fi taxat va depinde de circumstanțele personale.

Depunerea declarației fiscale pentru o altă țară poate fi copleșitoare, așa că de ce să vă îngreunați lucrurile! Taxback poate depune declarația fiscală olandeză în numele dvs.

Putem aplica cu cinci ani in urma atunci când solicităm impozitul olandez, asigurându-vă că primiți rambursarea maximă legală!

 

Returnarea medie a taxelor din Olanda este €910

Aplica astazi!

 

De ce am nevoie pentru a depune declarația fiscală în Olanda?

Pentru a depune declarația fiscală olandeză la Taxback.com, veți avea nevoie de:

  • Forma Jaaropgaaf sau un document care contine veniturile totale si taxele platite
  • Pachetul fiscal completat
  • Copie a unui ID / copie pasaport

 

Dacă sunteți nerezident sau migrant, vi se aplică următoarele:

Din 2015, dacă locuiți într-o țară din UE, Liechtenstein, Bonaire, Sint Eustatius sau Saba, Norvegia, Islanda, Elveția și plătiți impozit în Țările de Jos pentru cel puțin 90 % din venitul dumneavoastră mondial, va trebui, de asemenea, să depuneți o declarație de venit personal de la autoritățile fiscale din țara dumneavoastră de reședință pentru a beneficia de credite și deduceri fiscale mai mari.

 

Returnarea medie a taxelor din Olanda este €910

Aplica astazi!

 

Solicitarea rambursării taxelor în Olanda

Cine poate să returneze taxele din Olanda?

Ai putea returna taxele din Olanda daca

  • Ai muncit part-time
  • Ai schimbat joburile in timpul anului
  • Ai avut un al doilea job
  • Vi s-a acordat decizia de 30% – ceea ce înseamnă că ați primit o indemnizație de cheltuieli fără taxe de până la 30% din salariu de la angajator
  • Soțul/soția și copiii v-au însoțit în Olanda

 

In medie, returnarea taxelor din Olanda are ca si timp de procesare 3-4 luni, de indata ce ai aplicat.

Rambursarea medie a taxelor este de €910. Cu toate acestea, suma pe care o primiți înapoi va depinde de diverși factori, cum ar fi starea civilă și dacă aveți dreptul la orice deduceri fiscale.

 

Rambursarea taxelor olandeze pentru angajații detașați

Dacă lucrați sau ați lucrat ca angajat detașat în Olanda, vi se poate datora o rambursare mare a taxelor.

Dacă sunteți un angajat detașat din UE și aveți un certificat A1, trebuie să faceți contribuții de asigurări sociale numai în țara din care ați fost detașat.

Acest lucru înseamnă că, dacă petreceți timp lucrând în Olanda ca angajat detașat, puteți rămâne în sistemul de securitate socială al țării din care ați fost detașat/țara de reședință a angajatorului, de obicei.

Asadar, daca ti s-au luat contributii de asigurări sociale din salariul tau in Olanda, la sfarsitul anului fiscal ti s-ar putea datora o mare rambursare a impozitului olandez!

Dacă sunteți din India, este posibil să aveți un certificat de acoperire, acest lucru vă sfătuiește să rămâneți asigurat în cadrul sistemului indian de securitate socială.

 

Returnarea medie a taxelor din Olanda este €910

Aplica astazi!

 

Cine mă poate ajuta cu returnarea taxelor din Olanda?

Desigur, puteți solicita rambursarea taxei și să depuneți singur declarația fiscală olandeză!

Dar de ce să petreci ore întregi printre documente și formulare fiscale olandeze?

La Taxback.com, experții noștri fiscali calificați vă pot ajuta să depuneți declarația fiscală și să solicitați rambursarea taxelor!

Returnam taxele din Olanda de ani de zile și suntem foarte buni la asta! Nu va trebui să vă faceți griji cu privire la înțelegerea formularelor fiscale olandeze!

Ne vom asigura că beneficiați de toate indemnizațiile și facilitățile posibile pentru a vă maximiza rambursarea taxelor! Puteți utiliza contul nostru Personal Tax Tracker pentru a obține actualizări cu privire la aplicația dvs!

Experții noștri fiscali de la Taxback.com sunt bucuroși să vă ajute cu returnarea taxelor din Olanda astazi!

De ce să alegi Taxback.com?

  • Chat disponibil 24/7 pentru a raspunde la toate intrebările tale
  • Dacă nu ai o suma de recuperat, nu plătesti taxa de procesare!– Oferim o estimare gratuită, fără obligații, înainte de a aplica! Utilizați calculatorul nostru online pentru estimarea taxelor din Olanda.
  • Returnare medie din Olanda este €910
  • Veți avea propriul manager de cont personal disponibil pentru a vă ajuta cu orice întrebări pe care le-ați putea avea 

 

Termene importante, intrebari si raspunsuri!

Ce este BSN?

BSN (burgerservicenummer) este numărul de servicii sociale pentru cetățeni ,pentru toți cei care locuiesc în Olanda.

Ce este Jarropgaaf?

Jaaropgaaf este formularul oficial al guvernului olandez care arată detalii despre veniturile și contribuțiile fiscale în timpul anului fiscal. Angajatorul dumneavoastră vă va emite acest formular în fiecare an.

Ce este Belastingdienst?

Belastingdienst este serviciul fiscal olandez responsabil pentru colectarea impozitelor și a contribuțiilor la asigurările sociale.

Cat timp dureaza aplicatia mea de returnare a taxelor din Olanda?  

În medie, va dura 3-4 luni pentru a obține rambursarea taxelor din Olanda. Cu toate acestea, depinde de cât de ocupat este Biroul Fiscal în momentul în care aplicați.

Cat mă costa acest proces prin intermediul Taxback.com?

Pentru declarațiile fiscale olandeze percepem 16,5% + taxa de manipulare a rambursării primite sub rezerva unei taxe minime de 50 € + taxă de manipulare.

Ce se întâmplă dacă îmi pierd documentele fiscale olandeze sau nu le-am primit niciodată?

Nu vă faceți griji - dacă nu aveți documentele de plată, trimiteți un e-mail catre managerul dumneavoastra de cont, pentru o taxă suplimentară le putem găsi sau organiza înlocuirea acestora.

Puteți garanta că voi primi rambursarea taxei pe care ați estimat-o pentru mine?

Din păcate, nu putem.

Cu toate acestea, estimarea rambursării pe care o oferim se bazează pe informațiile pe care ni le furnizați, pe ratele de impozitare și legile din Olanda, deci este o estimare destul de bună a ceea ce puteti obține.

Dacă aveți întrebări suplimentare despre impozitele și rambursările de taxe olandeze, contacteaza echipa noastra Taxback.com Echipa noastră de contabili calificati este bucuroasă să vă ajute!

About The Author

Kate Reville - Marketing Executive @ Taxback.com

Kate creates content for Taxback.com covering top tips to help our readers save on their tax bill! In her spare time, Kate likes travelling, cooking and watching Netflix!

Live Chat Help
Kate Reville - Marketing Executive @ Taxback.com in
×
cookieCookie preferences