If you worked in any of these countries, you could be due a Tax Refund

Ghidul vostru pentru fiscalitate și pentru rnarea impozitelor din Germaniaetur

#TaxTipsGermany #inRomana #Guides

Introducere in procesul de returnare al taxelor din Germania


Doriți să munciți in Germania?

Aventurându-vă într-o altă țară este întotdeauna o experiență nouă.

Și pe măsură ce va faceți bagajele și va luați iei zborul, este probabil ca sistemul de taxare din țara in care urmează să va stabiliți să fie cel mai îndepărtat lucru din mintea voastră.

Dar venind într-o țară nouă este foarte important să fiți la curent cu sistemul de taxare, reprezintă o importantă parte în procesul vostru de acomodare.

Ca și alte sisteme de taxare, sunt multe de știut despre sistemul de taxare din Germania.

De aceea am creat un ghid de informare foarte folositor care va arată și va explică totul despre sistemul de taxare din Germania!  

Informatii elementare

Informatii elementare

Primul lucru foarte important referitor la sistemul de taxare din Germania este acela că orice venit avut în Germania este subiectul taxării. Totuși, la sfârșitul anului fiscal aveți dreptul legal să va returnați o parte din taxele plătite. 

Lohnsteuer (impozit pe venit) reprezintă o treime din veniturile guvernului german si este dedus direct din salariul vostru de către angajator.

Angajatorul vostru, când calculează Lohnsteuer, va impozita toate veniturile voastre și toate cheltuielile voastre referitoare la locul vostru de muncă pană la sfârșitul anului fiscal în dată de 31 Decembrie.

Puteți să returnați taxele si impozitele plătite prin depunerea unei declarații fiscale.

Ai nevoie de ajutor în depunerea documentației pentru rambursarea impozitului german?

Aplică Аici


Venituri din alte surse, incluzând venituri din persoană fizică autorizată, venituri din chirie, venituri din investiții, sunt acoperite și vizibile în formă fiscală Einkommensteuer.

In următoarele capitole, o să simplificam toate obligațiile si drepturile voastrefiscale referitoare la sistemul de taxare din Germania.

Acest ghid va acoperi:

●  Câte taxe plății?

●  Revendicarea impozitului german

●  Completarea si depunerea unei declarații fiscale germane

●  Multe altele

Să începem!

 

Capitolul 1 : Ai inceput să muncesti in Germania

Documentele tale fiscale

Documentele tale fiscale

Două documente cu numere fiscale vavor fi atribuite de îndată ce ajungeți în Germania și începeți să munciți.

1. Identifikationsnummer (de asemenea numit si Steuer ID sau Tax ID)

Acest Steuer ID (sau STEUER number) este numărul personal de identificare fiscal.

Este emis doar o singură dată și este unic, doar al vostru.  Este numărul personal de identificare pentru tot restul vieții voastre și va este atribuit atunci când va înregistrează angajatorul vostru. 

Acest număr de identificare va fi emis de un oficiu denumit Finanzamt (oficiu fiscal German).

Trebuie să includeți acest Steuer ID în toate scrisorile voastre către oficiul fiscal German Finanzamt (dar și în toate documentele voastre referitoare la Einkommensteuer). Este creat aleatoriu si nu oferă informații cu caracter personal.

2.  Steuernummer:

O să aveți nevoie de acest Steuernummer pentru a depune o documentație la sfârșit de an fiscal pentru returnarea impozitului dacă sunteți iangajat sau dacă sunteți un antreprenor.

Ca să începeți o carieră de liber profesionist un număr Steuernummer este crucial, si trebuie să aplicați pentru el la oficiul fiscal local Finanzamt .

Puteți să va returnați taxele la sfârșit de an fiscal, dar puteți si să emitețifactură fiscală către clienții voștri. 

Acest document arată informațiile voastre cum ar fi: stare civilă, numărul de copii în întreținere sau religia voastră. Acest Steuernummer este profilul vostru ca și plătitor de taxe și este direct legat de numărul vostru fiscal de identificare. 

Dacă la un moment dat o să va mutați într-un alt oraș sau într-o altă zona a orașului în care locuiți, dacă doriți să deveniți o persoană fizică autorizată și nu un simplu angajat la o companie, acest număr se poate schimbă. 

Aveți nevoie neapărat de acest număr dacă începeți să deveniți liber profesionist.

Dacă sunteți i o persoană fizică autorizată, numărul vostru Steuernummer va fi folosit în numeroasă cazuri, când comunici cu oficiul de taxe (the Finanzamt), când plătiți TVA la sfârșit de luna, când faceți plata taxei comerciale lunare sau când rambursatei  impozitul la sfârșitul anului fiscal.

Dacă aveți venituri doar din salariu, puteți să depuneți o declarație de returnare a impozitului anual fără acest număr de identificare fiscal. Biroul de taxe o să emită unul pentru dumneavoastră de îndată ce depuneți documentele necesare de returnare a impozitului. Va trebuie să folosiți acest număr fiscal în următorii ani când depuneți o documentație la Finanzamt pentru închiderea anului fiscal, dar nu o să mai folosiți acest număr fiscal de identificare dacă vaschimbați adresa, dacă va schimbați starea civilă, dacă o să aveți venituri și din alte surse în afară de venitul din salariu. 

Rambursarea medie a impozitului din Germania este €1020

APLICĂ PENTRU RAMBURSAREA TA

Cum o să primesc un astfel de număr?

Cum o să primesc un astfel de număr?

O să primiți acest număr când odată ați fost înregistrat pentru (Anmeldung) in Germania.

Acest proces simplu implică înregistrarea vosatră la adresa unde locuiți in Germania.

Odată ce ați fost înregistrat la oficiul de taxe local, o să primiți un document de înregistrare numit Anmeldungbescheinigung.

Orice cetățean german, sau orice persoană care locuiește în Germania este obligat să se înregistreze în termen de maxim 14 zile dacă s-a mutat într-o casă nouă sau într-un apartament nou.

Oficiul central fiscal o să va trimită automat acasă prin poștă ID-ul vostru la noua adresă de îndatăce ați fost înregistrat , acest proces de primire a acestui ID durează până la câteva săptămâni.

Dacă iti pierzi numărul de inregistrare fiscal

Dacă ați pierdut acest număr fiscal de înregistrare, nici un fel de problema, aveți dreptul să obțineți un duplicat, oficiul fiscal vă va ajuta în acest aspect. O să aveți nevoie de pașaport / sau ID-ul de identificare din țara de origine pentru că acest număr să fie reemis.

Ca să va inregistrati cănd aveti o adresa noua in Germania foarte simplu:

● Luați cu dumneavoastră ID-ul vostru

● Luați cu dumneavoastră contractul de închiriere sau mutație. Dacă o să locuiți undeva temporar cât timp va cauți o locuința permanentă, luați cu dumneavoastră o scrisoare care specifică acest lucru .

● Luați cu dumneavoastră confirmarea că v-ați  mutat la o nouă locuința sau completați o formă numită "Anmeldung bei einer Meldebehörde”,

● Va puteți folosi de acest link pentru mai multe informații   

Numărul de identificare fiscal o să va ajute să depuneți o documentație pentru rambursarea impozitului la sfârșitul anului, sau să va schimbi jobul.

Angajatorul vostru va avea nevoie de acest ID când o să începeți muncă, însă fiți fără grijă angajatorul vostru  vă va da un timp la dispoziție să îi oferiți acest număr, dacă doar ce ați ajuns în Germania.

Ai nevoie de ajutor în depunerea documentației pentru rambursarea impozitului german?

Aplică Аici

Capitolul 2. Ce tipuri de venituri din Germania sunt impozabile?

Ce tipuri de venituri din Germania sunt impozabile?

Dobânzile, dividendele și câștigurile de capital pe acțiuni sunt supuse unei taxe unice de impozitare de 25% plus o taxă solidară.

Câteva tipuri de venituri sunt exceptate impozitării dar sunt folosite să determine rata de impozitare, cum ar fi ajutorul de șomaj, concediu plătit de maternitate, plus anumite venituri impozitate în alte țări din cauza tratatelor de dublă impunere.

Nu contează statutul vostru de rezident sau non-rezident fiscal, o să fiți taxat doar pe venitul avut în Germania, venitul vostruglobal va fi folosit doar pentru a determina rata de impozitare.

 

Dar de unde știu dacă sunt rezident sau non-rezident din punct de vedere fiscal

Dar de unde știu dacă sunt rezident sau non-rezident din punct de vedere fiscal?

În general, o să fiți considerat rezident din punct de vedere fiscal în Germania, dacă sunteți înregistrat cu domiciliul în Germania 6 luni consecutiv.

Un domiciliu este o casă sau locuința deținută, închiriată de către plătitorul de taxe care are control total în folosință a acestei proprietăți. 

Un loc de ședere este stabilit dacă sunteți prezent fizic în Germania mai mult de 6 luni.

Cu alte cuvinte, sunteți considerat non-rezident dacă ați petrecut și ați locuit mai puțin de 6 luni consecutive în Germania.

O persoană non-rezident poate fi totuși considerată rezident german dacă:  

•  Cel puțin 90% din venitul său global într-un an calendaristic este subiectul taxării în Germania 

•  Sau dacă venitul din afară Germaniei într-un an calendaristic nu este mai mare de  €9,408 în 2020, €9,744 în 2021, €10,347 în 2022 și €10,908 în 2023. Aceste sume vor fi reduse acolo unde este necesar și adecvat, având în vedere condițiile din țara de reședință a contribuabilului.

Oamenii de afaceri sunt considerați non-rezidenți în Germania din punct de vedere fiscal, cu excepția cazului în care locuiesc pe teritoriul Germaniei mai mult de 6 luni consecutiv (întreruperile cum ar fi weekendurile petrecute în afară Germaniei sunt exceptate).

 

Încă vă întrebati care este statusul de rezidență?

Dacă ești în continuare confuz referitor la statusul tău de rezidență, ne poți trimite un email la adresa info@taxback.com sau poți intra pe chat cu membrii echipei noastre la linkul următor: live chat.  Ne bucurăm să te ajutăm și să determinăm statusul tău de rezidență în Germania!

 

Rambursarea medie a impozitului din Germania este €1020

APLICĂ PENTRU RAMBURSAREA TA

Capitolul 3: Cât de mult impozit voi plăti în Germania?

Cât de mult impozit voi plăti în Germania

Primii €10,908 (sau €21,816 pentru un cuplu căsătorit) sunt exceptați taxării.

Orice suma câștigată peste €10,909 este subiectul taxării in Germania.

 

Ratele de impozitare

Impozitul pe venit în Germania este progresiv, începând de la 1% și crescând la 42% sau pentru veniturile foarte mari, cu 45%.

Cota de impozitare de 42% se aplică veniturilor impozabile de peste €62,809 pentru anul 2023

Pentru venituri de peste €277,825, se aplică o taxa de 45%.

Pe lângă impozitul pe venit, toată lumea trebuie să plătească impozitul/ taxa de solidaritate.

(Solidaritätszuschlag sau "Soli"), care este plafonată la 5.5% din impozitul pe venit. Aceasta a fost

Introdusă pentru a îmbunătăți situația economică și infrastructura în cele 5 „noi” state de est aleGermaniei.

Această suprataxăse impune ca procent asupra tuturor impozitelor pe venit individuale.

Nu se percepe nicio suprataxă de solidaritate pentru primul impozit anual pe €17,543 (€35,086 pentru cuplurile căsătorite).

 

RATELE

VENIT IMPOZABIL
RATA MARGINALĂ  IN 2023
Până  la  €10,908
0%

€10,908 - €62,809 

De la 14% creste progresiv la  24%

€62,809 - €277,825 42 %
De La €277,825 45 %


Notă

Aceste rate sunt aplicabile înainteadeducerii taxei de solidaritate.

De asemenea, sunt permise diferite deduceri personale care pot reduce valoarea impozitului pe care îl plătiți pe salariu.

 

Ai nevoie de ajutor în depunerea documentației pentru rambursarea impozitului german?

Aplică Аici

Fluturașul de salariu 

Pentru a afla câte taxe ați plătit din venitul vostru lunar, va puteți uită pe fluturașul de salariu. Deducerile tipice pe care le puteți vedea pe acest fluturaș de salariu sunt:

Lohnsteuer:

Valoarea impozitului pe venit de plătit pe salariul dumneavoastră. Aceasta va fi una dintre cele mai mari deduceri din salariul vostru.

 

eRV/Rentenversicherung: 

Această este o deducere pentru asigurarea de pensii/ contribuția voastră la pensie. Acesta este alocat pensionarilor și venitului de bază pentru orice persoană care nu mai este considerată aptă de muncă prin incapacitate. Aceste deduceri nu sunt pentru pensia dumneavoastră, sunt plătite de către populația activă pentru a susține pensionarii de astăzi.

Participarea este obligatorie pentru angajați, fiecare muncitor fiind taxat pentru o sumă bazată pe câștigurile anuale. În 2023, prima este de 9.3% din salariul lunar brut și atât dumneavoastră, cât și angajatorul dumneavoastră veți contribui cu această sumă.

Dacă ați lucrat si ai plătit contribuții la pensie mai mult de 60 de luni, o sa primiți o pensie din Germania când o sa ajungeți vârstă de pensionare stabilită de legislația Germaniei. 

Dacă sunteți rezident a unei țări din afară Uniunii Europene și ați plătit contribuții la fondul de pensii în Germania, după ce ați fost plecat din Germania timp de cel puțin 2 ani, puteți aplică pentru returnarea acestor contribuții la pensii.

 

Rambursarea medie a impozitului din Germania este €1020

APLICĂ PENTRU RAMBURSAREA TA

Clienții Taxback primesc o suma medie de aproximativ €5,410 din Germania când returnează contribuția la pensie.

Clienții Taxback primesc o suma medie de aproximativ €5,410 din Germania când returnează contribuția la pensie.

Pentru a fi eligibil sa soliciți o rambursare de pensie germană, trebuie să fiți rezident al unei țări din afară UE (cu excepția Turciei, Israelului și a fostelor state iugoslave) și trebuie să fiți plătit contribuții la Fondul german de pensii pentru mai puțin de 60 de luni (5 ani). 

 

KV/Krankenversicherung: Aceste taxe reprezintă asigurarea de sănătate. Dacă sunteți asigurat, există o împărțire de 50/50 între contribuțiile angajatorului și ale angajaților.

Rată contribuției generale la asigurarea legală de sănătate este de 14,6% din venitul brut lunar. Deci din venitul tău o să contribui 7,3% și angajatorul dumneavoastră plătește 7,3% din venitul brut.

Dacă aveti o asigurare de sănătate privată, o să vedeti pe fluturașul de salariu rubrica denumită  AG-Zuschuss care  reprezintă contribuția angajatorului dumnevoastră 50% din această asigurare de sănătate privată. 

Acest tip de asigurare de sănătate nu este deductibilă din venitul brut astfel contribuția angajatorului se adaugă la salariul brut, permițându-vă astfel să plătiți lunar direct către compania de asigurare privată.

Acest lucru nu este deductibil din salariul brut, astfel încât contribuția angajatorului se adaugă la salariul brut, permițându-vă astfel să plătească acest lucru într-un debit direct lunar la compania de asigurări de sănătate.

Daca lucrati in Germania cu norma intreaga, contributiile enumerate mai sus nu sunt negociate , se vor deduce direct din salariu vostru lunar.

AV-Arbeitslosenversicherung: 

Aceasta este asigurarea de șomaj și este obligatorie pentru toți angajații din Germania. Este dedusă direct din salariul vostru și, de regulă, angajatorul vostru plătește jumătate din contribuție, dumneavoastră veți plăti cealaltă jumătate.

Contribuția este de 2.6% din venitul impozabil brut, astfel încât veți plăti 1.3% iar angajatorul vostru va plăti 1.3% în numele dumneavoastră în fiecare lună.

Dacă ați lucrat ca angajat în Germania timp de cel puțin 12 luni, atunci acest lucru vă dă dreptul de a solicita ajutor de șomaj la 60% din salariul net anterior timp de 1 an, cunoscut sub numele de Arbeitslosengeld I.

După 1 an, plata va fi schimbata in denumirea Arbeitslosengeld II, sau ‘’Hartz IV’’, care este o suma minima pentru a oferi o existentă de baza.

 

Geldwerter Vorteil: Acesta este un beneficiu și este considerat impozabil, iar beneficiul are de obicei o valoare monetară atașată, din care un procent este impozitat. 

Ca si exemplu:

O companie de masini este impozitata la 1% din prețul de listă al unei mașini

Berufsunfallversicherung- Asigurarea accidentelor de muncă. Unfallverischerung, sau Berufsunfallversicherung face parte, de asemenea, din sistemul german de securitate socială. Acesta asigură angajații în anumite boli, sau pentru accidente de muncă care apar la locul de muncă, precum și în timpul navetei către și de la locul de muncă.

Clasa de taxare/ impozitare

Clasa de impozitare dictează cum sunteti taxat in Germania. Clasa de impozitare denumită (Lohnsteuerklasse or Steuerklassen) ajută la determinarea valorii impozitului reținut la sursă dedus din salariu, precum și valoarea unui număr de deductii sociale pentru care ați putea fi eligibil.

Această clasă de impozitare o să va fie atribuită de către autoritățile fiscale în funcție de starea civilă sau alte criterii.

Exista 6 clase de impozitare:

I- Clasa de impozitate I pentru angajații singuri sau separați 

II- Clasa de impozitare II pentru angajații singuri sau separați care au un copil  

III- Clasa de importare III pentru persoane căsătorite (sau persoane văduve care sunt în primul an de la decesul soțului/soției)- cine are cel mai mare venit din cuplul căsătorit se va află în clasa III de impozitare 

IV- Clasa de impozitare IV pentru persoane căsătorite care au aproximativ același salariu 

V- Clasa de impozitare V  pentru persoane căsătorite, unde există o discrepanța foarte mare intre veniturile partenerilor, partenerul care câștigă mai puțin va fi in clasa de impozitare  V

VI- Clasa de impozitate VII angajaților nu li s-a oferit LOHNSTEUERKARTE

Chiar dacă o persoană a fost tratată ca fiind singură și este, de fapt, căsătorită, acest lucru poate fi corectat printr-o declarație fiscală. Principalul motiv pentru depunerea declarației fiscale comune este că indemnizația scutită de impozit pentru căsătorit este de două ori mai mare decât cea pentru persoanele singure.

 

Ai nevoie de ajutor în depunerea documentației pentru rambursarea impozitului german?

Aplică Аici

Capitolul 4: Contribuții de asigurări sociale în Germania

Contribuții de asigurări sociale în Germania

Dacă lucrați cu normă întreagă în Germania, atunci va trebui să plătiți contribuții de asigurări sociale.

Populația activă a Germaniei plătește, de fapt, costurile curente ale persoanelor care au nevoie de beneficii, de exemplu pensionarii, bolnavii, șomerii etc.

 

Contribuțiile obligatorii la asigurările sociale sunt urmatoarele:

Asigurarea de pensie (Rentenversicherung) 

● Asigurarea de șomaj (Arbeitslosenversicherung) 

● Asigurarea de sănătate (Krankenversicherung) 

● Asigurare de îngrijire medicală pentru invaliditate și limită de vârstă (Pflegeversicherung)

In Germania acest tip de asigurări obligatorii sunt împărțite in mod egal de către angajat si angajator.

Ratele contribuțiilor de asigurări sociale :

Angajatorul vă va reține din salariu aceste asigurări obligatorii, acestea le veți vedea pe fluturașul de salariu la sfârșitul fiecărei luni.

 

Ratele pentru 2023

Contributia angajator
Contributia angajat
Asigurare de sănătate 7.3% 7.3%
Asigurare de îngrijire medicală 1.525% 1.525%
Asigurare de pensie 9.3% 9.3%
Asigurare de somaj
1.3% 1.3%

Transferul contribuțiilor pentru a accesa beneficii

Când lucrați în Germania, angajatorul dumneavoastră vă va deduce diverse contribuții de asigurare (sănătate, șomaj, pensie etc.) și le va transfera la fondul german relevant.

Ulterior, când vă veți întoarce în țara de origine, poate fi necesar să dovediți că ați plătit contribuții de asigurări sociale în străinătate pentru a primi șomaj sau alte beneficii sociale în țara de origine sau în orice altă țară din UE/SEE.

Pentru a face acest lucru, puteți furniza serviciul local de asigurări sociale un formular denumit certificat U1.

Contactează Taxback daca ai nevoie de un astfel de certificat U1 din Germania.

Este, de asemenea, o modalitate excelentă de a vă proteja contribuțiile sociale și de a le transfera in țara dumneavoastră de reședință permanentă.

 

Rambursarea medie a impozitului din Germania este €1020

APLICĂ PENTRU RAMBURSAREA TA

Capitolul 5. Beneficii in Germania

Beneficii in Germania

Orice persoană angajată în Germania care câștigă mai mult de €450 pe lună face automat parte din sistemul de contribuții sociale din Germania.

Expații pot participa, de asemenea, într-o mare măsura la contribuțiile sociale deduse din salariu, acest vă poate face eligibil pentru anumite beneficii, cum ar fi:

Beneficii de șomaj

● Beneficii pentru sănătate

● Beneficii pentru pensie

 

Alocatia pentru copii ( beneficiu de îngrijire a copilului)

Lucrând în Germania aveți acces la o serie de beneficii. Un tip de astfel de beneficiu este ‘Kindergeld’. (alocația pentru copii/ beneficiu de îngrijire a copilului)

Kindergeld este un beneficiu de îngrijire a copilului plătită de statul german părinților care lucrează în Germania și au copii. De asemenea, se plătește atunci când părinții au reședința în străinătate în orice țară din UE/SEE.

Străinii care locuiesc în Germania, de asemenea pot aplica pentru alocația copiilor atâta timp cât au un permis de ședere valid. Totuși dacă sunteți rezident al EU/ EEA, nu aveți nevoie de un permis de ședere valid.

Puteți avea dreptul de a solicita beneficiu de îngrijire a copilului dacă:

●  Munciți/ ați muncit in Germania

●  Sunteți un cetățean din UE / Spatiul Economic European

●  Aveți un permis de ședere valid pe teritoriul Germaniei

Chiar dacă ați lucrat și ați locuit în Germania, dar copilul/copiii dumneavoastră nu au locuit cu dumneavoastră este posibil să puteți solicita acest beneficiu de creștere a copilului.

 

Părinții pot avea dreptul la Kindergeld dacă:

a) în cazul în care , își au reședința în Germania

b) în cazul în care părinții nu au reședința obișnuită în Germania și nu locuiesc de obicei acolo, aceștia pot solicita aceste beneficii, cu condiția ca:

1. Aceștia sunt tratați ca fiind persoane cu "răspundere  limitata" pentru impozitare în Germania, in concordanta cu § 1 Abs. 2 EStG

2. Acestea pot fi tratați ca fiind "răspundere limitata" în Germania, in concordanta cu § 1 Abs. 3 EStG

Persoanele care sunt considerate cu răspundere limitată în Germania (de obicei locuiesc în Germania) sau cele care au solicitat să fie considerate persoane cu răspundere limitată de impozitare (90% din venitul lor provine din Germania SAU venitul lor din țara de origine nu este mai mare decât suma specificată în tabelul 1) au dreptul la Kindergeld.

Rezidenții unei țări din UE sau din Spațiul Economic European, precum și rezidenții din Elveția au dreptul de a solicita beneficii pentru creșterea copiilor în Germania.

Puteți solicita:

  • €250 pe copil

 

Ai nevoie de ajutor în depunerea documentației pentru rambursarea impozitului german?

Aplică Аici

Kindergeld

Dacă sunteți un părinte, părinte adoptiv sau soț care oferă o casă pentru un copil vitreg sau daca sunteți un bunic care oferă o casă pentru nepoți sau oferă o casă pentru copii adoptivi, de asemenea, puteți avea dreptul la beneficii fiscale de îngrijire a copilului.

Alocația este plătită de guvernul german pentru a ajuta la acoperirea unor costuri care implica creșterea acestor copii. Aceasta se face, de obicei, printr-un transfer de bani în contul bancar al solicitantului.

Dacă copilul dumneavoastră are un venit mai mare de €7,680 pe an, dacă nu mai munciți in Germania sau daca ați părăsit Germania, nu mai aveți dreptul la Kindergeld.

Nota: puteți pretinde Kindergeld pentru doar 6 luni înapoi în timp. Data primirii cererii va fi luată în considerare. Ceea ce înseamnă că: Daca aplicați mai târziu, aplicația voastră va fi tratata de autoritățile germane cu întârziere.

Contactați-ne imediat ce începeți să lucrați în Germania, astfel încât să putem solicita suma maximă pentru dvs.

 

Exemplu:

James lucrează și în Germania. Soția lui s-a întors în țara lor natală cu fiica lor.

James decide că, după ce a lucrat în Germania timp de 3 ani este timpul pentru el să meargă acasă.

El a părăsit Germania în februarie 2023, dar a depus cererea de acordare a beneficiului de îngrijire a copiilor în iulie 2023.

După ce și-a depus aplicația în iulie 2023, el poate obține aceste beneficii doar pentru perioada ianuarie-iunie 2023.

James was working only in January in this period so he can only get it for January.

James a muncit numai în ianuarie, în această perioadă, astfel încât el poate obține acest beneficiu doar pentru ianuarie.

În loc să primească peste €1,100, va primi doar aproximativ €200.

 

Beneficii de somaj

Asigurarea de șomaj este obligatorie pentru toți angajații din Germania și este dedusă la sursă din salariul dumneavoastră.

Deci, dacă ați lucrat ca si angajat în Germania pentru cel puțin 12 luni, acest lucru vă dă dreptul de a solicita ajutor de șomaj la 60% din salariul net anterior pentru 1 an, cunoscut sub numele de Arbeitslosengeld I.

După 1 an de zile, plata își va schimba denumirea in Arbeitslosengeld II, or ‘’Hartz IV’’, si care reprezinta o suma minimă care să asigure existanta zilnică.

Veți avea dreptul la indemnizație de șomaj dacă:

V-ați înregistrat la biroul de muncă și ați solicitat ajutor de șomaj

● Nu aveți job sau ați muncit mai puțin de 15 ore pe săptămâna

● Sunteți disponibil să munciți însa nu aveți un job

Sunteți în mod activ în căutare de loc de muncă si de a pune capăt șomajului: Exemplu: scriu cereri de a merge la interviuri de locuri de muncă, merg la interviu când sunt solicitat.

Ați încheiat perioada de calificare pentru a solicita beneficii de șomaj, adică trebuie să fiți plătit contribuții timp de cel puțin 12 luni din cei 2 ani înainte de a fi șomer. 

Asigurarea de pensie în Germania asigură că primiți pensie plătită odată ce vă pensionați. Cuantumul pensiei depinde de suma pe care ați plătit-o în sistemul german de asigurări de pensii pe parcursul vieții. De asemenea, sunteți eligibil pentru pensia soțului/partenerului civil dacă aceștia decedează înaintea dumneavoastră.

Persoanele care desfășoară activități independente și funcționarii publici sunt scutiți de plata asigurărilor de pensie. De obicei, aceștia au sisteme de pensii private în Germania.

Dacă ați lucrat doar câțiva ani în Germania, atunci puteți fi eligibil sa returnați beneficiile de pensie după ce vă intoarceți in tara natală, doar dacă nu sunteți cetățean al Uniunii Europene.

Majoritatea germanilor au, de asemenea, un plan de pensii private pentru a se asigura că nu vor avea griji financiare odată ce ajung vârsta de pensionare.

Expații sunt, de asemenea, eligibili pentru a intra în scheme private și de multe ori continuă să le plătească, chiar dacă acestea merg în străinătate din nou.

Asigurarea de sănătate

Germania are unul dintre cele mai bune sisteme de asistență medicală din lume, oferind rezidenților săi o acoperire completă de asigurări de sănătate.

Dacă venitul vostru brut anual este mai mic de €59,850, (sau €4,987 pe luna în anul 2023) calitatea de membru al Sistemului Guvernamental de Asigurări de Sănătate (GKV) este obligatoriu.

Beneficiile medicale includ îngrijirea la cel mai apropiat spital, îngrijirea în ambulatoriu cu medici înregistrați (Kassenarzte) și îngrijirea dentară de bază.

Cu asigurarea de sănătate de la guvern, nu există nici o acoperire pentru medicina privată, chirurgi, o cameră privată în spital, subvenții dentare dincolo de elementele de bază, și oftalmologie pentru adulți sau orice beneficii medicale în afară Europei.

Persoanele care nu lucrează și care se află la aceeași adresă ca și dumneavoastră sunt asigurate fără costuri suplimentare și trebuie pur și simplu să fie înregistrate la același Krankenkasse ca și membrul plătitor.

 

Rambursarea medie a impozitului din Germania este €1020

APLICĂ PENTRU RAMBURSAREA TA

Capitolul 6: Depunerea unei declaratii fiscale in Germania

Depunerea unei declaratii fiscale in Germania

În cazul în care singura sursă de venit în Germania este salariul dumneavoastră, atunci nu aveți nevoie sa depuneți o declarație fiscală, deoarece este automat verificată de către oficiul fiscal. Cu toate acestea, dacă doriți o rambursare a impozitului sau sunteți liber profesionist, va trebui să depuneți o declarație fiscală după sfârșitul anului fiscal.

In Germania, anul fiscal financiar corespunde cu anul calendaristic.

Dacă doriți să depuneți o declarație fiscală sau sunteți obligat prin lege, atunci trebuie să depuneți această aplicație la autoritățile fiscale locale după sfârșitul anului fiscal – care este 31 decembrie. Termenul limită pentru depunerea declarației fiscale este de obicei 31 iulie și se prelungește automat până la 28 februarie al doilea an după ce declarația fiscală este întocmită de un profesionist fiscal.

După depunere, declarația fiscală este revizuită de autoritățile fiscale și, după finalizarea procedurii, se trimite acasă in posta un aviz de evaluare, o decizie.

Ca și în multe alte țări, Germania permite o varietate de deduceri care pot reduce venitul impozabil.

Se acordă deduceri pentru situații precum existența unor copii sub 18 ani, primele de asigurare, contribuțiile caritabile și politice către entitățile germane până la anumite limite și cheltuielile extraordinare inevitabile care depășesc o anumită limită (cum ar fi boala).

Deduceri din compensare sunt făcute pentru patru programe sociale: pensionare, șomaj, asigurări de sănătate și asistență medicală pe termen lung.

Plățile pentru aceste programe sunt plătite în mod normal si în mod egal de către angajator și angajat. Partea angajatorului din contribuții nu este considerată ca venit impozabil pentru angajat, iar partea angajatului este deductibilă fiscal până la o anumită limită.

La aplicația de returnare al impozitului prin intermediul Taxback, vă putem transmite ce deduceri fiscale aveți dreptul să folosiți și cerințele fiecăreia.

Aplicați pentru returnarea impozitului astăzi

 

Trebuie să depun o declarație fiscală?

În cazul în care salariul dumneavoastră în Germania este singura sursă de venit, atunci nu aveți nevoie neapărat sa depuneți o declarație fiscală. Cu toate acestea, există excepții, de exemplu atunci când impozitul pe venit este dedus simultan de mai mulți angajatori.

Însă, va trebui să depuneți o declarație fiscală pentru a solicita înapoi impozitul plătit in decursul unui an fiscal.

 

Doriți să depuneți o declarație pentru a beneficia de deduceri fiscale specifice?

Dacă aveți impozit plătit sau doriți să beneficiați de orice deduceri, atunci trebuie să depuneți o declarație fiscală la administrația fiscală în termen de 4 ani de la sfârșitul anului calendaristic.

La Taxback, am ajutat oamenii care au lucrat în Germania să isi returneze impozitul plătit din 1996!

Ați putea avea dreptul legal să obțineți o returnare a impozitului din Germania dacă:

Venitul anul a fost sub rata marginală

● Ați muncit in Germania part-time sau ați avut un job temporar

● Nu ați fost clasificat corect pentru plata impozitelor

● V-ați sprijinit financiar părinții sau alte persoane aflate în întreținere în țara de origine

● Ați plătit chirie atât in Germania cât si in tara de origine

● Ați plătit bilete de avion in si dinspre Germania

● Ați suportat cheltuieli legate de locul de muncă, cum ar fi costurile de călătorie

● Sunteți căsătorit, dar ați fost taxat ca si persoana singură

● Ați avut cheltuieli legate de locul de muncă care nu au fost acoperite de angajator 

Rambursarea medie a impozitului german este de €1,020.

 

Depunerea documentației de returnare a impozitului ca si cuplu căsătorit

Ratele de impozitare pentru cuplurile căsătorite din Germania sunt mai mici, așa că merită să depuneți o declarație fiscală comună. Soțul/soția voastră nici măcar nu trebuie să fie călătorit cu dumneavoastră în Germania.

Dacă sunteți rezident în UE sau SEE și soțul/soția a rămas acasă când ați lucrat în Germania, puteți depune o documentație de returnare a impozitului ca si cuplu căsătorit.

Dacă nu ați depus o declarație fiscală comună, dar doriți să obțineți toate beneficiile unui cuplu căsătorit, ar trebui să contactați Taxback. Putem depune un amendament si vă putem modifică declarația fiscală, ceea ce poate fi benefic atât pentru dumneavoastră, cât și pentru soțul/soția dumneavoastră.

 

Returnarea contributiei la pensie (Rentenversicherung)

Dacă sunteți rezident al unei țări din afara Uniunii Europene și ați lucrat în Germania, este posibil să fiți plătit într-un fond de pensii.

Contribuțiile la pensie în Germania (Rentenversicherung) sunt, de obicei, 9.3% din salariul dumneavoastră iar dacă ați fost în afara Germaniei pentru cel puțin 2 ani, vă putem ajuta să obțineți toate contribuțiile la pensii rambursate.

Clienții care aplică prin intermediul Taxback primesc în general o returnare medie de aproximativ €5,410 din contribuțiile lor la sistemul de pensii.

Pentru a solicita o rambursare a pensiei din Germania, trebuie să fiți în afara Germaniei timp de cel puțin 2 ani, trebuie să fiți rezident al unei țări din afara UE (cu excepția Turciei, Israelului și a fostelor state iugoslave) și trebuie să fiți plătit contribuții la Fondul German de Pensii pentru mai puțin de 60 de luni (5 ani).

Putem să aplicăm pentru returnarea contribuțiilor la pensie începând cu anul 1994 așadar acest proces este foarte important.

 

Nagivatorii

Persoanele care navighează pe nave care poartă pavilionul german sunt de obicei impozitați ca si contribuabili unici, chiar dacă pot avea familie în țara lor de origine.

Dacă navigați pe o navă înregistrată în Germania, vă putem revizui taxele și verifica dacă vi se datorează o returnare de taxe de la fiscul german.

Cheltuielile pentru educația profesională și reînnoirea certificatelor legate de navigație pot fi, de asemenea, revendicate, astfel încât este bine să verificați ceea ce vi se poate datora.

 

Ai nevoie de ajutor în depunerea documentației pentru rambursarea impozitului german?

Aplică Аici

Intrebari frecvente

Intrebari frecvente:

Q. Dacă lucrez in Germania, este nevoie sa depun o documentatie pentru returnarea impozitului?

A.   Dacă lucrati în Germania ca și angajat, iar venitul generat este numai din salariu , nu sunteti obligat să depuneti o documentație pentru returnarea impozitului. 

Dar, dacă doriti să va revendici acest impozit, sau dacă doriti să revendici orice beneficiu trebuie să depuneti o documentație de inchidere a anului fiscal.

Dacă sunteti persoană fizică autorizată sau liber profesionist atunci sunteti obligat să depuneti o documentație de revendicare a impozitului pe venitul avut până la dată de 31 Mai al anului următor.

 

Q. Câte taxe o sa plătesc in Germania?

A.   Cât de mult impozit plătiți depinde în mare măsură de cât de mult veți câștiga.

Rata de impozitare incepe de la 15% si merge pana la 42% din venitul total.

 

Q. Cum depun o documentatie de returnarea a impozitului, dacă sunt obligat?

A. Depunerea unei declarații fiscale în Germania poate fi confuză nu în ultimul rând din cauza legislației fiscale diferite și a barierelor lingvistice. Cel mai simplu mod de a depune declarația fiscală este prin intermediul Taxback. Putem procesa actele conforme cu legislatia in vigoare și le vom depune la autoritățile abilitate în numele tău. 

 

Q. Am dreptul la o rambursare a impozitului?

A. Este posibil să vi se datoreze o rambursare a impozitului dacă:

●  Venitul anul a fost sub rata marginală

● Ati muncit in Germania part-time sau ati avut un job temporar, sezonier

● Nu ați fost clasificat corect pentru plata impozitelor

● V-ați sprijinit financiar părinții sau alte persoane aflate în întreținere în țara de origine

● Ati plătit chirie atat in Germania cat si in tara de origine

● Ati plătit bilete de avion in si dinspre Germania

● Ați suportat cheltuieli legate de locul de muncă, cum ar fi costurile de călătorie

● Sunteti căsătorit, dar ati fost taxat ca si persoană singură

● Ați avut cheltuieli legate de locul de muncă care nu au fost acoperite de angajator

● Ati avut cheltuieli legate de locul de muncă care nu au fost decontate de catre angajatorul vostru

Cel mai simplu mod de a afla daca aveti dreptul la o rambursare a impozitului este să verificati acest proces prin intermediul Taxback.

 

Q. Care este data limita pentru depunerea documentatiei in Germania?

A.  Termenul limită este data de 31 iulie a anului următor pentru persoanele care au fost obligate prin lege să depună o astfel de documentatie. Cu toate acestea, puteți solicita o prelungire a perioadei, dacă este necesar. Puteți obține, de asemenea, o extensie, dacă utilizați ca si agent fiscal compania Taxback.

 

Q. Dacă mi se datorează o rambursare a impozitului, cât va dura până să întru în posesia rambursării?

Poate să dureze până la 6 luni până când Finanzamt procesează aplicația voastra și va obții rambursarea impozitului.

 

Q. Ce documente am nevoie pentru a depune documentatia necesara pentru rambursarea impozitului?

A. Documentele de care ai aveti sunt:

Lohnsteuerbescheinigung - Aceasta este o declarație de venit anual referitor la venitul vostru și la taxele plătite , puteți obține acest document de la angajatorul dumneavoastră.

Identifikationsnummer - Număr de identificare de 11 cifre

Steuernummer – Dacă ati depus o documentatie de returnare a impozitului in anii precedenti, puteti găsi acest număr pe decizia primita de la Finanzamt


Q. Am venit din afara Germaniei, cum evit dubla taxare?

A. Dacă doriti să depuneti o documentație pentru rambursarea impozitului, trebuie să declarati venitul vostru global anual. Venitul la nivel global va determina rata de impozitare care este utilizată pentru impozitarea veniturilor germane. Dar veniturile voastre din afară Germaniei nu vor fi impozitate în Germania.

 

Q. Pot primi o rambursare a contribuțiilor de pensie?

A.   Este posibil să fiți eligibil pentru a obține rambursarea contribuțiilor la pensie. Dacă sunteți rezident al unei țări din afara Uniunii Europene și ați lucrat în Germania, este posibil să fii plătit într-un fond de pensii.

Clienții care aplică prin intermediul Taxback primesc în general o returnare medie de aproximativ €5,410 din contribuțiile lor la sistemul de pensii.

Pentru a solicita o rambursare a pensiei din Germania, trebuie să fiți în afara Germaniei timp de cel puțin 2 ani, trebuie să fiți rezident al unei țări din afara UE (cu excepția Turciei, Israelului și a fostelor state iugoslave) și trebuie să fiti plătit contribuții la Fondul german de pensii pentru mai puțin de 60 de luni (5 ani).

 

Q. Pot primesc Kindergeld? 

A. Dacă aveți copii și lucrați în Germania, puteți avea dreptul să solicitați Kindergeld. Kindergeld este un ajutor de stat acordat părinților copiilor din Germania. Străinii care locuiesc în Germania pot aplica, de asemenea, pentru Kindergeld (alocații pentru copii), atâta timp cât acestea au un permis de ședere valabil. Rezidenții din țările UE/SEE nu au nevoie de un permis de ședere pentru a solicita prestațiile.

Suma primita din acest beneficiu depinde de varsta copiilor dar si de numarul acestora.

Ati putea fi eligibil să obtineti acest beneficiu dacă:   

Ati muncit in Germania

● Dacă sunteti cetațean al EU

● Avet un permis de rezidență valid in Germania

Chiar dacă ați lucrat și ați locuit în Germania, dar copilul/copiii dumneavoastră nu au locuit cu dumneavoastra, este posibil să puteți solicita în continuare acest beneficiu.

Rezidenții unei țări din UE sau din Spațiul Economic European, precum și rezidenții din Elveția au dreptul de a solicita acest beneficiu de crestere al copilului în Germania.

Nota:

Puteți solicita Kindergeld (beneficii de îngrijire a copilului) pentru doar 6 luni înapoi în timp. Data primirii cererii va fi luată în considerare. Contactați echipa noastră fiscală de îndată ce începeți să lucrați în Germania, astfel încât să putem solicita suma maximă pentru dvs.

 

Q. Ce este forma U1?

A.   Când lucrați în Germania, angajatorul dumneavoastră va deduce diverse contribuții de asigurare (sănătate, șomaj, pensie etc.) și le va transfera la fondul relevant.

Mai târziu, când vă întoarceți în țara de origine, poate fi necesar să dovediți că ați plătit contribuții de asigurări sociale în străinătate pentru a primi șomaj sau alte beneficii sociale în țara de origine sau în orice altă țară din UE/SEE.

Pentru a putea face acest proces trebuie să oferiti un cerficat U1 serviciului local de asistență socială.

Vă rugăm să rețineți că perioadele de asigurare socială și de angajare în Germania vor fi luate în considerare la calcularea indemnizației de șomaj în țara de origine. Este, de asemenea, o modalitate excelentă de a vă proteja contribuțiile sociale și de a le conecta la țara dumneavoastră de reședință permanentă.

 

Q. Sunt căsătorit, sunt obligat sa depun o documentație de rambursare a impozitului?

A.   Ratele de impozitare în Germania pentru cuplurile căsătorite sunt semnificativ mai mici decât ratele pentru contribuabilii singuri, așa că merită să verificați dacă sunteți în măsură să faceți o cerere comună de rambursare a impozitului impreuna cu soțul/soția.

Angajații din Germania pot plăti până la 42% impozit pe venit din câștigurile lor. În cele mai multe cazuri, puteți solicita înapoi o cantitate semnificativă din acest impozit. Suma de rambursare este probabil să fie mai mare dacă sunteți căsătorit.

 

Mai mult, soțul/soția voastra nici măcar nu trebuie să fiti călătorit în Germania cu dumneavoastră. Dacă sunteți rezident în UE sau SEE și soțul/soția a rămas acasă când ați lucrat în Germania, puteți aplica în continuare.

Lucrăm cu o mulțime de oameni care nu au informat inițial Oficiul Fiscal German că s-au căsătorit și au fost ulterior impozitati incorect.

Aveti nevoie de ajutor pentru a completa si depune o documentatie de rambursare a impozitului?

Depuneti documentatia aici!

 

Ai nevoie de ajutor în depunerea documentației pentru rambursarea impozitului german?

Aplică Аici

About The Author

Mark Corcoran - Digital Content Executive @ Taxback.com

Mark is the Digital Content Executive at Taxback.com. Since graduating from Griffith College Dublin with a degree in Journalism and Visual Media, his work has been published both in print and online.

Live Chat Help
Mark Corcoran - Digital Content Executive @ Taxback.com in
×
cookieCookie preferences