If you worked in any of these countries, you could be due a Tax Refund

A családi pótlék igénylésének szabályai megváltoznak

#TaxTipsGermany #News

A németországi családi pótlék ('Kindergeld') igénylésére vonatkozó szabályok megváltoznak. Lássuk az alábbiakban a legfontosabb tudnivalókat:

'Kindergeld', azaz a németországi családi pótlék, egyike a munkavállalás során igényelhető kedvezményeknek. A juttatást minden szülő, örökbefogadó szülő, mostohagyereket nevelő házastárs, unokát nevelő nagyszülő vagy árvagyerekeknek otthont adó gyám igényelheti. Erre az igénylésre Németországban élő és dolgozó külföldiek is jogosultak lehetnek.

A törvény szerint családi pótlékot igényelni lehet akkor is, ha a gyermek nem tartózkodott Önnel Németországban.

Ki jogosult erre a juttatásra?

Minden EU és Európai Gazdasági Térségbeli, valamint svájci rezidens igényelhet családi pótlékot akkor is, ha a gyermek nem tartózkodott Németországban a munkavállalás ideje alatt.

Miért fontos nekem ezt most tudni?

A családi pótlék igénylésének feltételei változnak 2018 Január 1-jén. Eddig a dátumig a pályázatokat be lehet nyújtani 4 évre visszamenőleg, szóval mindenképpen érdemes tovább olvasni:
Hogyha Ön Németországban dolgozik vagy dolgozott az elmúlt 4 év bármelyikében, 2013-ig pályázhat, ehez viszont az igénylést 2018. Január 1-ig be kell nyújtani!

Lássuk a következő példát:

John Doe 2013-ban kezdett el dolgzni Németországban és felesége, Jane Doe megszüli első gyermeküket 2014-ben. Jane a származási országában él és férje, John, pedig Németországban, ahol munkát vállal. A házaspár barátoktól értesül a családi pótlékra való jogosultságukról, ezért úgy döntenek, hogy a pályázatot mihamarabb, még 2018 Január 1-je előtt benyújtják a 2014 – 2017-es évekre vonatkozóan.
Minden érdekelt személynek ajánlatos mihamarabb, az Újév kezdete előtt, benyújtani az igénylést, hogy a pályázatokat a jelenlegi törvények szerint bírálja el a német hatóság.

Mi történik ezután a Doe családdal?

A család továbbra is jogosult lesz a családi pótlék igénylésére, azonban 2018 Január 1-jétől csupán 6 hónapra kaphatják ezt meg.

Mi történik ezután a Doe családdal?

Lássunk most egy másik páldát:

James, John egyik barátja, aki ugyancsak Németországban dolgozik. Felesége gyermekükkel együtt visszatér származási országukba. Ezek után James is úgy dönt, hogy külföldi munkavállalását megyszünteti, 3 év után elhagyja Németországot és hazatér 2018 Februárjában. 2018 Júliusában beadja a családi pótlékra vonatkozó igénylését Németországba.

A régi szabályok szerint a juttatást megkaphatta volna 3 évre visszamenőleg, azonban pályázatát csak Júliusban adta be, tehát a juttatás a Január – Július időszakot fogja takarni.

Hozzávetőleg 7000 Euró helyett csupán 200 Euró pótlékot fog kapni.

Mit tehetek, hogy ne essek James helyzetébe?

Pályázzon most családi pótlékot a Taxback segítségével. Az igénylést még az év vége előtt benyújtjuk Önnek!

Jelentkezzen mindenképpen az év lejárta előtt, mert minél később pályáz, annál kevesebb jogosultságot kap euróban kifejezve. Ez az új szabály pedig minden családi pótlékra jogosult adófizetőre ugyanúgy érvényes lesz.

Kérdése volna?

Írjon nekünk az info@taxback.com címre vagy kérjen azonnali tanácsot szakértőinktől a www.taxback.com/chat oldalon. 

×
cookieCookie preferences